ZAPOČELA S RADOM

Tvornica u Jakovlju: ‘Planiramo širenje, narudžbe rastu, mogli bismo zaposliti 450 ljudi‘

Austrijska tvornica komponenti za avionske kabine završila je prvu fazu investicije i u njoj sada radi 150 zaposlenih
 FACC

FACC, tvrtka iz sektora aeronautike i sa sjedištem u Austriji, objavila je da je završila tvornicu koju je gradila u poslovnoj zoni Jakovlje pokraj Zagreba te da je započela s proizvodnjom, što im je najveća greenfield investicija izvan Austrije u iznosu 12,5 milijuna eura.

Kompanija je u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), a izvršni direktor Robert Machtlinger u propćenju objašnjava kako je viskotehnološka tvornica u Jakovlju na površini 128.000 četvornih metara tek prva faza njihova širenja. Napominje također da je pogon dizajniran u suradnji s Institutom Fraunhofer, poznatom njemačkom institucijom za primijenjena istraživanja.

Sljedeća faza

Kad su prije godinu dana počeli građevinski radovi, objavljeno je da će se u toj tvornici proizvoditi komponente za unutrašnjost kabina komercijalnih i poslovnih zrakoplova, a spominjani su Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce, kao i da će cijeli investicijski plan FACC-a u toj zoni biti vrijedan 33 milijuna eura.

- Potražnja je ponovno naglo porasla, pogotovo u segmentu zrakoplova za kratke i srednje relacije. Zbog toga sada planiramo sljedeću fazu širenja, s dodatnim prostorima za sastavljanje komponenti i logistiku - najavljuje Machtlinger.

Ističe da ih je u poslovnu zonu Jakovlje privukla izvrsna infrastruktura te blizina Zagreba s tehničkim fakultetima i visokokvalificiranom radnom snagom, a k tome je lokacija dobro povezana s međunarodnom prometnom mrežom. Do sada je, stoji u priopćenju, u tvornici zaposleno više od 150 radnika, a interes je bio velik. S obzirom na aktualni plan daljnjeg širenja, očekuju da bi se potrebna radna snaga tu dugoročno mogla i utrostručiti.

Gledano iz šire perspektive, tvornica u Zagrebu dio je razvojne strategije FACC-a i njezina velikog investicijskog paketa teškog 150 milijuna eura u idućih nekoliko godina, objavili su. Osim u aeronautičke projekte, to će podrazumijevati fokusiranje investicija na širenje segmenta istraživanja i razvoja. - Cilj FACC-a je da uđe u top 50 aeronautičkih grupa u svijetu do 2030. godine. Sada je kompanija globalno među prvih 100 - kažu.

Lanjski minus

U financijskoj 2020. godini imali su prihod od ukupno 527 milijuna eura, a zapošljavali su oko 3000 radnika na 13 lokacija u svijetu. Dionice kompanije izlistane su na Bečkoj burzi.

Preliminarni rezultati za prošlu godinu, objavljeni na njihovim internetskim stranicama u veljači, govore o malo nižem realiziranom prihodu od 498 milijuna eura, što je ipak bilo u skladu s predviđanjima menadžmenta. U 2022. godini očekuju rast prihoda od čak 10 posto. FACC je lani, objavili su u vezi s poslovnim očekivanjima, zaključio ugovore čija je ukupna vrijednost premašila milijardu dolara, a ove se godine primjećuje porast narudžbi.

Inače, tvrtka je u prošloj godini zabilježila minus od 25,1 milijun eura, što je posljedica velikog izgubljenog spora na arbitraži u Londonu. Radilo se o ugovorima iz razdoblja od 2008. do 2011. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bez toga bi operativna dobit bila 4,3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:29