REPORT G. DRLJAČE

Tesla postaje dio elitnog kluba: Vrijednost kompanije je tolika da bi moglo doći do potresa na tržištu

Anticipacija uvrštenja u S&P 500 jedna je od sila koje su doprinijele peterostrukom rastu vrijednosti dionice Tesle u ovoj godini
Elon Musk
 Brendan Smialowski/AFP

S 21. prosincem 2020. proizvođač e-vozila Tesla trebao bi postati sastavnim dijelom S&P 500 indeksa. Istodobno je to vrlo značajna vijest i za 17-godišnju kompaniju Elona Muska, ali i za S&P 500, kao jedan od najznačajnijih dioničkih indeksa na svijetu.

Iako je po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji Tesla odavno mogao postati dijelom 'elitnog kluba' S&P 500, posebni komitet koji donosi odluku o selekciji kompanija za S&P 500 godinama se protivio uvrštenju Tesle zbog vrlo visoke volatilnosti dionice i neprofitabilnosti, što bi moglo naštetiti ugledu S&P 500 kojeg u pravilu velikim dijelom čine blue chip dionice. I ranije se spekuliralo kako bi Tesla trebao upasti u S&P 500, ali se to nije događalo. Zadnji put Tesla je propustio ulazak u S&P 500 kod rebalansiranja indeksa u rujnu.

Anticipacija uvrštenja u S&P 500 jedna je od sila koje su doprinijele peterostrukom rastu vrijednosti dionice Tesle u ovoj godini.

Kompanija Elona Muska bit će jedna od najvećih po kapitalizaciji kod uvrštenja u S&P 500. Trenutačna kapitalizacija Tesle iznosi oko 390 milijardi dolara te se time može mjeriti s teškašima u indeksu poput Berkshire Hathawaya ili s Johnsonom & Johnsonom te Procterom & Gambleom. Drugim riječima, Tesla je već sada toliko velika kompanija po kapitalizaciji da će vrlo značajno utjecati na sam S&P 500 indeks.

Uvrštenje će biti vrlo značajni događaj u investicijskom svijetu s vrlo konkretnim posljedicama. Postoje više proizvoda koji baziraju ponudu tzv. pasivnog investiranja na indeksu S&P 500. S obzirom da ti investicijski proizvodi (kao što su exchange trade funds – ETF, ili obični indeksni fondovi) ovise o strukturi S&P indeksa, oni će čistim automatizmom morati kupovati desetke milijarde dolara vrijedne dionice Tesle, dok će dugoročni investitori vrlo vjerojatno izlaziti iz dionice znajući da će je indeksni fondovi morati kupovati. Zbog toga se očekuje kako će uvrštenje Tesle u S&P 500 uzrokovati vrlo značajnu volatilnosti u trgovini dionicama. Valja naglasiti da je prema fundamentalnim pokazateljima cijena dionice Tesle astronomska.

Inače, Elon Musk intenzivno radi na internacionalizaciji prodaje vozila na azijskim i europskim tržištima. Nedavno su otvorili tvornicu u Šangaju i Berlinu, a završavaju jednu i na domaćem tržištu, u Teksasu. Šire i spektar vozila te se spremaju izbaciti pick up s imenom Cyberturck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:31