analiza

Što nam donosi ovogodišnje istraživanje digitalne spremnosti hrvatskih gradova?

Način života i poslovanja iz temelja se mijenjaju, a posljednje dvije godine posebno su osvijestile važnost digitalne transformacije
Mirjana Samardžić Novoselec
 Sasa Cetkovic

Gradovi su oduvijek bili središta razvoja, novih koncepata, inovacija i suradnje. Danas 72% građana Europske unije žive u gradovima, stoga europski gradovi moraju biti pokretači promjena kako bi odgovorili na sve izazove - od načina promišljanja i planiranja razvoja, poticanja inovacija i pilotiranja u korištenju novih tehnologija, obnovi, korištenju i ozelenjavanju prostora, do uvođenja novih prometnih rješenja, uštede energije i energetske obnove.

Način života i poslovanja iz temelja se mijenjaju, a posljednje dvije godine posebno su osvijestile važnost digitalne transformacije poslovanja privatnog i javnog sektora. Pandemija bolesti COVID–19 potvrdila je da upravo implementacija pametnih rješenja i tehnologija, uz kvalitetnu komunikaciju i upravljanje procesima, omogućava sinergijski pristup građana i uprave te uvelike unapređuje kvalitetu života i prilagodbu novonastalim situacijama.

Pred hrvatskim je gradovima dinamično razdoblje u kojem će, uz povećanu financijsku podršku fondova EU, moći planirati i provoditi razvojne koncepte koji će značajno unaprijediti kvalitetu života u urbanim područjima. Digitalizacija upravo javnih usluga jedna je od četiri ključne točke uspješne digitalne transformacije Europe 2030. Čak 24,5 milijardi eura financijskih sredstava dostupnih Hrvatskoj u sljedećih sedam godina može poslužiti kao glavna poluga oporavka i razvoja, s obzirom na sve nedaće koje su značajno ugrozile funkcioniranje cjelokupnog društva i gospodarstva.

Na gradskim upravama je odgovornost kvalitetne analize potreba svojih građana te stvaranje preduvjeta za kvalitetno iskorištavanje mogućnosti nove financijske omotnice. Navedena sredstva prilika su koju gradovi ne smiju propustiti kako bi unaprijedili postojeće usluge i razvili pametna rješenja po mjeri stanovnika koja će dodatno osnažiti povezanost građana i uprave te time olakšati svakodnevni život.

Prethodne studije pokazale su da su gradovi započeli s digitalnom transformacijom, no prostora za razvoj ima mnogo. Stoga je upravo sada potrebno strateški odrediti sustavan daljnji razvoj i viziju gradova, kako bismo stvorili urbana područja po mjeri svakog stanovnika.

Svjesni prednosti koje digitalna transformacija donosi gradovima, konzultantska kuća Apsolon i ove je godine pomno analizirala 20 odabranih gradova s ciljem utvrđivanja kompozitnog indeksa kao pokazatelja digitalne spremnosti gradova, a sljedeći tjedan objavit ćemo rezultate ovogodišnjeg istraživanja i predstaviti pobjednike u kategorijama velikih, srednjih i malih gradova, kao i trendove koji su obilježili gradske uprave u 2021. godini.

Detaljno razumijevanje aktualne situacije u ovom je trenutku ključno jer je ovo godina u kojoj ćemo strateškim pristupom i planiranjem zacrtati kako ćemo iskoristiti priliku za ekonomsku i društvenu transformaciju te stvoriti bolje uvjete za kvalitetniji život građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54