London, panorama
 Wiktor Szymanowicz
REPORT G. DRLJAČE

Prijeti im gubitak statusa europske prijestolnice trgovine dionicama: ‘Budimo realni...‘

Investitori strahuju da će se disperzija i usitnjavanje trgovine reflektirati kroz pad cijena dionica
Piše: Gojko DrljačaObjavljeno: 08. listopad 2020. 12:31

Što je bliži Brexit to je izvjesnije da će London izgubiti status europske prijestolnice trgovine dionicama s milijardama eura prometa na dnevnoj razini. Još uvijek se više od polovine ukupne trgovine europskim dionicama realizira u Londonu, ali je bez dogovora u pregovorima dviju strana izvjesno kako će taj promet seliti unutar teritorija EU. Investitori strahuju da će se disperzija i usitnjavanje trgovine reflektirati kroz pad cijena dionica.

U prošlom mjesecu na londonskoj burzi vlasnika je promijenilo 7,2 tisuće milijardi vrijednih dionica kompanija sa sjedištem u EU, što je oko 60 posto ukupnog prometa dionicama u Londonu. Nada kako bi se mogao dozvoliti europskim traderima nastavak trgovine u Londonu nije previše realna. To se vidi i iz slučaja Švicarske gdje je EU de facto onemogućila listanje EU-vrijednosnica. To je dovelo do rasta troška trgovine dionicama u Zurichu.

Prema procjenama pojedinih stručnjaka oko 30 posto trgovine dionicama iz Londona preselit će se u EU. Asocijacija za financijska tržišta Europe, najveća lobistička grupa brokera i investitora, trenutačno snažno pritišće obje strane, London i Brisel, da postignu dogovor. Glavni im je argument da bez dogovora EU investitori neće moći pristupiti bazenima likvidnosti za EU-dionice te oni koji upravljaju novcem neće moći realizirati transakcije po najboljim mogućim cijenama.

Ponuda dnevnog štiva:

U Ženevi uvode minimalnu nadnicu od 25 dolara po satu

Puno brži testovi za COVID-19

Linker
06. travanj 2021 09:53