Dnevni report Gojka Drljače

Podaci o ekonomskom usporavanju SAD-a postaju doslovno zastrašujući

Ilustracija
 Anadolu Agency via AFP

Podaci o ekonomskom usporavanju Sjedinjenih Američkih Država postaju doslovno zastrašujući. Prema GDPNow projekciji Federalnih rezervi Atlante američko gospodarstvo trenutačno je u padu minus 52,8 posto. Velika većina ozbiljnih analitičara donedavno je vjerovala kako ovakvu procjenu gospodarskog pada neće vidjeti nikad u životu.

Valja znati kako GDPNow (BDPSada u prijevodu) nije oficijelna prognoza Federalnih rezervi Atlante nego trenutačna procjena realnog rasta/pada BDP-a temeljena na trenutačno dostupnim podacima za tekući kvartal. U toj trenutačnoj procjeni nema subjektivnih prilagodbi i bazirana je prvenstveno na matematičkom modelu. Uz to, objašnjenje GDPNow-a naglašava kako je to procjena koja ne anticipira utjecaj COVID-19 zaraze na nadolazeće ekonomske izvještaje izvan standardne dinamike matematičkog modela koji primjenjuju. Pojednostavljeno rečeno, BDPNow je je dnevni isječak koji reflektira trenutak kretanja BDP-a, ali na neko duže razdoblje. A na 2. lipnja Sjedinjene države su prema Federalnim rezervama Atlante padale nezamislivih 52,8 posto.

Treba još pojasniti kako su američke Federalne rezerve centralna banka koja se sastoji od sustava Federalnih rezervi. Jedna od tih banaka iz sustava jesu Federalne rezerve Atlante.

Ono što je trenutačno vrlo zanimljivo u Sjedinjenim Američkim Državama jest da se ovako kataklizmično usporavanje ekonomije ne vidi niti na dioničkom tržištu, ali niti u kretanju prinosa na tržištu dužničkih vrijednosnih papira. Tržišta kapitala kao da su potpuno odsječena od realnog svijeta pa i od psiholoških utjecaja trenutačnih nereda u Americi te COVID-19 pandemije.

Istina, došlo je do primjetnog rasta prinosa na 30-godišnje izdanje američkog Treasurya, ali je i na tu ročnost prinos dogurao do svega 1,5 posto. Brzina rasta prinosa na 30-godišnji dug bila je tek nešto brža nego na kratkoročnije američke vrijednosnice. S obzirom na enormne potrebe financiranja izdašnih fiskalnih stimulansa u kombinaciji s usporavanjem ekonomskih aktivnosti i 40 milijuna nezaposlenih, zabrinutost investitora ne čini se naročitom.

Eksperti tumače kako tržišta očekuju da će američke Federalne rezerve ako bude potrebno kontrolirati krivulju prinosa tj. primijeniti politiku zadnji puta viđenu za vrijeme drugog svjetskog rata.

Ako najveća svjetska ekonomija trenutačno pada 52,8 posto, onda i ostatak svijeta treba biti zabrinut.

Preporuke za dnevno štivo:

The New York Times: Zaboravite ekonomske prognoze - budućnost je pod upitnikom

The New York Times: Ključ epidemije su superširitelji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:50