Dnevni report Gojka Drljače

Oni znaju kako se to radi! Okrenuli se domaćim proizvodima i sada obaraju rekorde

Narudžbe su u njemačkim tvornicama u lipnju porasle za 27,9 posto
Volkswagen tvornica
 RONNY HARTMANN / AFP

Narudžbe u njemačkim tvornicama u lipnju su dosegle rekordan rast otkako se Federalni statistički ured prikuplja te podatke odnosno od 1991. godine. Narudžbe su u njemačkim tvornicama u lipnju porasle za 27,9 posto. Treba podsjetiti kako je u ožujku zabilježen rekordni pad narudžbi. Ovaj rast u lipnju tri puta je viši nego oporavak narudžbi u travnju nakon popuštanja epidemioloških mjera.

Ovaj rast narudžbi njemačkim tvornicama najpozitivniji je znak od izbijanja COVID-19 krize. No, i pored robusnog skoka ukupna razina narudžbi još je uvijek 11,3 posto niža nego što je zabilježena u veljači odnosno prije uvođenja epidemiološkim mjera.

Potražnja domaćih potrošača u Njemačkoj bila je posebno snažna jer je porasla za trećinu u odnosu na prethodni mjesec, dok narudžbe kapitalnih dobara više za 45,7 posto. Snažan oporavak bilježi i autoindurstrija. No, i pored rasta narudžbi za dvije trećine one ostaju 12,2 posto niže u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Sve u svemu, čini se kako je i industrija u Njemačkoj počela sustizati brzinu oporavka ostatka ekonomije. Industrijski output u lipnju je porastao 8,2 posto, što je iznenadilo ekonomiste koji su uprosječeno predvidjeli rast od 5,1 posto. Valja znati da se rast industrijskog outputa od 8,2 posto nadovezao na 41,6 postotni rast u prethodnom mjesecu. No, i pored značajnog rasta u dva mjeseca njemačka industrijska proizvodnja i dalje je 12,8 posto niža nego u veljači.

Izbor dnevnog štiva:

The New York Times: Trebamo dokaze o učinkovitosti vakcina za COVID-19

Vox: U čemu je drama s TikTokom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:48