Mirovinci jačaju u AD Plastiku

Raiffeisen obvezni mirovinski fond povećao vlasnički udio u AD Plastiku na 17,12 posto

Fondovi kojima upravlja Raiffeisen prešli su 10 posto vlasništva u AD Plastiku 2016.
Ilustracija (fotografija iz AD Plastika)
 Goran Mehkek / CROPIX

Raiffeisen obvezni mirovinski fond kupio je 105 349 dionica AD Plastika čime je povećao svoj vlasnički udio u solinskoj tvornici na 17,12 posto, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi.

I prije najnovije transakcije, Raiffeisen obvezni mirovinski fond je bio drugi najveći dioničar AD Plastika, iza ruskog holdinga OAO komponenti koji ima 30 posto vlasništva, sada su samo učvrstili taj status.

Odluka spomenutog mirovinskog fonda da okrupni svoje vlasništvo u AD Plastiku dolazi uoči Skupštine dioničara solinske kompanije na kojoj bi se, među ostalim, trebalo odlučivati o raspoređivanju dobiti iz prošle poslovne godine.

Prijedlog je Uprave AD Plastika da se od 90 milijuna i 145 tisuća kuna dobiti za 2019., 73 milijuna kuna ostavi u imovini društva. Preostalih 16 milijuna i 522 tisuće kuna AD Plastik je već isplatio u veljači ove godine dioničarima kompanije kao predujam dividende za 2019., što znači da Raiffeisen obvezni mirovinski fond ne može računati na dividendu iz prošlogodišnje dobiti po novostečenim dionicama solinske tvornice.

Treći najveći pojedinačni dioničar AD Plastika je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond s 4,89 posto vlasništva, a u vlasničkoj strukturi solinske kompanije još je nekoliko mirovinskih i investicijskih fondova.

Fondovi kojima upravlja Raiffeisen društvo za upravljanje mirovinskim fondovima prvi put su prešli vlasnički udio u AD Plastiku od deset posto sredinom 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:32