Vrijedna donacija Učenici OŠ Malinska-Dubašica dobili podvodni dron za istraživanje mora

Učenici jedne osnovne škole na otoku Krku od ovog tjedna će pomoću podvodnog drona promatrati podmorje i prikupljati važne podatke o našem moru čime postaju do velikog nacionalnog projekta kojeg provodi IRIM.

”Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora”

Zahvaljujući donaciji serijskog poduzetnika i filantropa Denisa Čupića, učenici Osnovne škole Malinska-Dubašica su dobili podvodni dron – jedan od 200 takvih uređaja koji će ovog tjedna doći u ruke mladih diljem Jadrana u sklopu projekta „Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora“.

Kroz ovaj projekt će učenici iz Malinske, osim upoznavanja s visokovrijednom tehnologijom kao što je podvodni dron, zapravo sudjelovati u velikom nacionalnom projektu i istraživati svoje morsko obalno okruženje te vršiti zapažanja i bilježiti promjena kroz vrijeme. Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature te će se pratiti i staništa biljnog i životinjskog svijeta, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

image

"Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora"

Time djeca i mladi u Malinskoj dobivaju priliku da se u jednoj maloj sredini obrazuju o suvremenim tehnologijama i grade svoje STEM vještine.

Dron su učenici dobili zahvaljujući donaciji Denisa Čupića, inače poduzetnika iz Varaždina, koji se u Dubašici već godinama osjeća kao kod kuće i dio zajednice, a ovim povodom je pozvao i druge poduzetnike da se uključe u ovaj društveni projekt jer, kako kaže, donedavno se informatika učila tako da se na školskoj ploči kredom crtao ekran računala.

„Nažalost, u našem obrazovnom sustavu nedostaje sredstava za pratiti modernu tehnologiju, i zato je naš cilj bio upravo donacija ovakvog modernog uređaja. Budući da sam i osobno vezan uz Malinsku, gdje provodim i dobar dio godine, osobito mi je zadovoljstvo što imam priliku upravo malinskarskoj školi predati ovaj vrijedan dron i nadam se da će ovaj projekt zaživjeti kroz čitavu godinu, na zadovoljstvo ne samo malih Malinskara, nego i djeca koja ljetne mjesece provode ovdje i Malinsku doživljavaju kao svoj drugi dom. Dobro je da postoje ovakvi neprofitni projekti jer što bolje obrazujemo djecu o modernih tehnologijama i znanjima, svjetlija će biti budućnost naše zajednice“, zaključio je Denis Čupić.

image

"Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora"

Ovaj projekt provodi neprofitna organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a projekt su podržali i Mate Rimac, svjetska neprofitna organizacija World Wild Fund for Nature Adria, HGSS i drugi. Ovo je tek jedan uz nizu brojnih projekata kojima IRIM popularizira znanost i STEM aktivnosti među djecom i mladima.

Podsjetimo, do danas je IRIM organizirao Croatian Makers, robotičku ligu za djecu osnovnoškolske dobi, opremao je javne knjižnice 3D pisačima, mikrorobotima i mikroračunalima, a provodi i cijeli niz edukativnih radionica o robotici na kojima se djeca upoznaju s osnovama programiranja i robotike. Možda je od najvećeg značaja je to da IRIM svoje aktivnosti provodi i u manjim mjestima diljem Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19