Tržište nekretnina nakon krize - što nas očekuje?

Mia Zečević, Novaston: Prošla godina, i uz pandemiju COVID-a 19, završila je pozitivnim obujmom investicija u regiji JIE dok su glavni problemi uska grla u opskrbi, rast cijena energenata i sirovina najviše pogođeni utjecajem rusko-ukrajinskog rata. Vodeći igrači na tržištu su Srbija, Hrvatska i Bugarska, a slijedi ih Slovenija.

NOVASTON promo

Pandemija korona virusa nakratko je usporila razvoj industrije nekretnina u cijeloj regiji. Iako na početku krize nije tako izgledalo, tržište nekretnina ubrzo je pokazalo snažan otpor ali i sposobnost prilagodbe i oporavka, zaključeno je na panelu „Tržište nekretnina Jugoistočne Europe nakon krize“. Moderatorica ovog panela bila je Mia Zečević, direktorica Novaston platforme, tvrtke koja je lider u upravljanju nekretninama u Srbiji i koja se ubrzano pozicionira u sektoru retail-a, poslovnih prostora i hotelskom sektoru unutar Srbije i cijele regije, a posebice u Hrvatskoj - prvenstveno kroz projekte u Rijeci i Opatiji.

Mia Zečević je istaknula da je prošla godina i uz COVID 19 završila pozitivnim obujmom investicija u regiji JIE dok su glavni problemi uska grla u opskrbi, rast cijena energenata i sirovina, ponajviše pod utjecajem rusko-ukrajinskog rata. Podsjetila je da je nova kriza u ožujku donijela inflaciju koja je dostigla najvišu razinu u posljednjih 40 godina te da će najveći izazov biti rad na stabilizaciji i njenom smanjenju.

S druge strane, Nebojša Nešovanović, Head of Valuation SEE u tvrtci CBRE-u, ocijenio je da je sličnost obje krize (pandemije i rata u Ukrajini) vidljiva u nižem gospodarskom rastu ali i rastu javnih investicija (u pandemiji je to bilo ulaganje u zdravstvo, a sada i u naoružanje). „Osim ovih sličnosti postoje i značajne razlike. Tijekom COVID-a 19 pojavili su se operativni problemi – zaposlenici nisu odlazili u urede, neki trgovački centri morali su se zatvoriti dok su drugi skraćivali radno vrijeme a u tom periodu smo imali vrlo stabilnu inflaciju, čak nisku. Sada s krizom u Ukrajin problemi više nisu operativne prirode već više financijske. U ovom trenutku imamo vrlo ozbiljnu inflaciju koja diže troškove izgradnje, operativne troškove i potiče FED i Europsku središnju banku da mijenjaju svoju monetarnu politiku”, istaknuo je Nešovanović.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako nas povijest uči da svijet neprestano prolazi kroz krize i da Hrvatska treba koristiti svoje komparativne prednosti. Ocijenio je da je perspektiva u okretanju prema europskom gospodarstvu, jer će Hrvatska 1. siječnja 2023. uvesti euro i postati članica Schengena. Kako je naveo, turizam se oporavlja a to potvrđuju i podaci da je Rijeka u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila 14 posto više noćenja od rekordne 2019. godine.

Moj mandat je promijeniti lice grada u ove četiri godine. Puno se ulaže u turističke kapacitete a mnoge svjetske tvrtke prepoznale su naš grad kao mjesto s investicijskim potencijalom. Imamo mnogo projekata među kojima je značajan „Kompleks Zapadna Žabica“ odnosno novi autobusni kolodvor u našem gradu kao i razvoj marine, najstarijeg dijela naše luke. Svakako da je za razvoj ovog područja ključan projekt „Rijeka Waterfront“ veliki i nagrađivani projekt najjačih hrvatskih arhitektonskih ureda koji obuhvaća veličinu gotovo cijelog centra grada“, rekao je Filipović.

Izvršni direktor Remington Realty-a - Christie’s International Real Estate Hrvatska Ivan Kovačić smatra da je, kada je riječ o luksuznim nekretninama, situacija puno bolja nego prije tri godine kada su odlučili prestižni brend Christie’s dovesti u regiju. Prema njegovim riječima, razdoblje nakon pandemije donosi porast potražnje za nekretninama u gornjem srednjem i luksuznom pa čak i superluksuznom segmentu na Jadranskoj obali što utječe i na rast cijena po m2. Prirodne ljepote, zemljopisni položaj (najbliža obala srednjoj Europi), sigurnost i cjenovna konkurentnost u odnosu na druge istaknute destinacije za odmor u Europi i svijetu glavne su prednosti koje bi Hrvatska trebala iskoristiti za intenzivniji razvoj kao premium destinacija.

image

NOVASTON promo

Govoreći o izazovima koje krize donose velikim poslovnim sustavima,predsjednik Uprave MK Group Mihailo Janković istaknuo je kako su uspješne samo one tvrtke koje se brzo prilagođavaju novim okolnostima. I zato se MK Group razvila kao agilna i fleksibilna investicijska tvrtka. „Ovakva nam organizacija omogućuje učinkovito upravljanje i ulazak u nova ulaganja, stvaranje i razvoj održivog poslovanja usmjerenog na profitabilnost kao i optimizaciju svih poslovnih procesa. Iskustvo i znanje koje smo skupili kroz vrijeme koristimo kako bismo lako prepoznali dobre tržišne prilike za rast i širenje te brzo reagiramo“, rekao je Janković. Prema njegovim riječima, MK Group kontinuirano razmatra nove prilike za daljnja ulaganja, pa se uvijek radi na investicijskim projektima vrijednim 500 milijuna eura.

“Unatoč krizama, sektor nekretnina bilježi ne samo oporavak već i nove razvojne mogućnosti“, zaključila je Mia Zečević.

Kao tvrtka koja uvijek gleda u budućnost i predviđa trendove, Novaston platforma, koja je među vodećim tvrtkama u upravljanju retail parkovima s poslovanjem u hotelskom, poslovnom i logističkom sektoru, smatra da će istarska regija, slično kao i glavni gradovi zemalja u regiji, doživjet u narednih 5 godina preporod provedbom novih i u ovom trenutku izazovnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:14