Tko je Timur Turlov, CEO koji je demokratizirao trgovanje dionicama?

Timor Turlov, osnivač i generalni direktor tvrtke Freedom Holding Corp.
 Promo

Timur Turlov osnivač je i generalni direktor tvrtke Freedom Holding Corp., uspješne međunarodne brokerske kuće, čija je sestrinska tvrtka Freedom Finance Europe jedina u Europi navedena na Nasdaq-u,a svojim klijentima osigurava najniže provizije i mogućnost poslovanja iz dnevne sobe.


Karizmatični broker koji je izazvao tektonske promjene na svjetskoj brokerskoj sceni

Timur Turlov je diplomirao na moskovskom državnom tehnološkom sveučilištu Tsiolkovsky. Ima iskustvo u međunarodnim ulaganjima, stručnjak je za američko tržište dionica te je specijaliziran za područja upravljanja imovinom i strategije opcija razvoja portfelja s ograničenim rizikom. Uspješno je radio na američkim, ruskim i kazahstanskim burzama te je trgovao u Londonu. Njegov najveći životni projekt je tvrtka Freedom Finance, uspješna brokerska kuća i financijska platforma za trgovanje dionicama koja ima tisuće klijenata u 35 svjetskih zemalja.

Freedom Finance stigao je na hrvatsko i slovensko tržište te će privatnim i institucionalnim investitorima omogućiti izravan pristup trgovanjima na američkoj (NYSE, NASDAQ, CBOE, CME, AMEX), moskovskoj, sankt-petersburškoj, hongkonškoj, ali i europskim burzama poput LSE, Deutsche Borse.

U povodu dolaska tvrtke Freedom Finance u Hrvatsku i Sloveniju, razgovarali smo s Timurom Turlovom, osnivačem i CEO.

1. U odnosu na druge zemlje u kojima poslujete, Hrvatska i Slovenija se čine kao manja tržišta. Zašto ste se odlučili ovdje pokrenuti Freedom Finance?

Trenutno u Europi imamo 25 tisuća zadovoljnih kupaca i svako je tržište novi izazov. Ne postoje mala ili velika tržišta – postoje dobre ili loše poslovne odluke. Vjerujemo da su Hrvatska i Slovenija „zrele“ za usluge koje omogućujemo, a budući da smo uvijek fokusirani na privatne osobe, a ne na velike grupe mogli bismo imati sjajnu sinergiju s lokalnim klijentima. Ponosni smo na naš pristup koji je svima omogućio sudjelovanje kupovanju IPO-a.

2. Kao CEO odgovorni ste za uspostavljanje strateških ciljeva Freedom Financea. Na koji način promišljate o širenju na nova tržišta?

Uspostavljanje strateških ciljeva, uključujući stjecanje i zadržavanje velikih klijenata, prodajne strategije i konstantna briga o razvoju tvrtke, moji su osnovni zadaci. Naša je misija, bez obzira na tržite na koje dolazimo, da budemo transparentni našim klijentima. Informacije o ulaganjima, dobitima, savjeti za klijente, ali i naša očekivanja od klijenata uvijek su dostupna. Našu predanost malim dioničarima uspješno prepoznaju sva tržišta na koja smo se proširili.

image
Freedom Holding Corp.
Promo

3. Što razlikuje Freedom Finance od ostalih sličnih davatelja usluga?

Rekao bih transparentnost i stručnost. Mi smo jedna od najvećih istraživačkih kuća na američkoj burzi koja nezavisno pokriva širok spektar IPO-a na strani kupnje te nastojimo pokriti najviše IPO popisa u SAD-u. Budući da ne sudjelujemo kao dio prodajne grupe, možemo savjetovati klijente o kupnji. Imamo više od 15 analitičara koji svakodnevno istražuju pokrivajući IPO-ove i plave čipove kojima aktivno trguju velike i moćne tvrtke poput Applea i Tesle. Naši klijenti često traže savjet, npr. našu procjenu koliko bi se na burzi mogla ponašati neka dionica ili koliko mogu zaraditi na ovoj transakciji. Svaki kupac može pročitati naše istraživanje koje mu može pomoći u budućim odlukama o ulaganjima.

4. Možete li nam reći nešto više o platformi Freedom24?

Freedom24 kupcima omogućava trgovanje dionicama iz udobnosti njihovih domova - ima jednostavno korisničko sučelje, preporuke za promocije, a specijalizirana je i za tvrtke koje na tržište dolaze kroz inicijalne javne ponude (IPO). Platforma Freedom24 prosječnom čovjeku približava svijet trgovanja dionicama te pritom pruža profesionalnu uslugu.

5. Freedom Finance postigao je velik uspjeh u posljednjih nekoliko godina. Što je razlog ovog uspjeha?

Za naš uspjeh zaslužna je kombinacija naše predanosti malim kupcima i sreće da smo u pravom trenutku otkrivali američku burzu te smo našu usredotočenost na američko tržište dionica iskoristili na pravi način. Uvijek se trudimo biti dostupni malim ulagačima i nismo usredotočeni na pojedince ili velike skupine s visokim neto vrijednostima već naš fokus uvijek pripada maloprodaji. Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli demokratizirati sudjelovanje u IPO-ima – pristup smo omogućili mnogim malim ulagačima koji nikada prije toga nisu bili uključeni u ovu vrstu posla. Da bismo u tome uspjeli izgradili smo IT platformu koja je učinkovita, brza i jednostavna za upotrebu.

6. Danas ste izuzetno uspješan poslovan čovjek, a nalazite se i na Forbesovoj listi milijardera. Kako je sve počelo?

Počelo je s prvih 800 dolara koje mi je dao djed, a inspiracija su mi bili holivudski filmovi – često sam razmišljao o filmovima s tematikom burze i Wall Streeta. Tada sam mislio, ako radite nešto s burzom, sigurno ćete biti jako, jako bogati. Još u tinejdžerskim danima imao sam poznanika koji se bavio prodajom dionica pa me taj svijet iznimno zainteresirao i inspirirao.

7. Vaš posao zvuči veoma zahtjevno. Koja je Vaša formula za uspjeh?

Da, ovaj je posao izuzetno dinamičan - potražnja brzo raste, a pritisak raste i u pogledu zahtjeva za kvalitetnom ponudom i infrastrukturom. Danas obrađujemo deset puta više tržišta nego prije samo nekoliko godina, što također zahtijeva više vremena koje posvećujem upravljanju, menadžmentu i uspostavljanju logistike na novim tržištima. U prvim danima svoje karijere nisam mogao ni zamisliti da ćemo postati tvrtka koja dnevno posluje s milijun dionica. Moja je obitelj moja glavna inspiracija i snaga, a zdrav život i bavljenje sportom pomažu mi da lakše prebrodim svaki izazov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:00