Izazovi su veliki, ali gospodarstvo ima alate, resurse i kreativnost za izgradnju svijeta koji održivo napreduje

Hrvatska gospodarska komora stoga u sklopu međunarodne konferencije „Podržimo održivo 2022.: Zajedno za otporniju budućnost“ 27. rujna u zagrebačku Laubu dovodi neke od vodećih svjetskih autoriteta na temu izazova, prilika i financiranja održivog poslovanja u uvjetima krize.

Podržimo održivo 2022.: Zajedno za otporniju budućnost

Zbog klimatskih je promjena upravljanje rizicima u gospodarstvu posljednjih godina dobilo sasvim novu dimenziju, a kriza zbog rata u Ukrajini pokazala je koliko su gospodarstvo i naša svakodnevica izloženi dostupnosti i cijeni energenata i hrane. Teže je planirati i realizirati poslovne aktivnosti, odvažiti se na ulaganja, ali i doći do željenih rezultata. S druge strane, Europska unija Zelenim planom, odnosno paketom zakona „Fit for 55“ diktira ambiciozan tempo koji za cilj ima smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. i klimatsku neutralnosti do 2050. godine. Ovaj proces, koji nazivamo zelenom tranzicijom, nije ni lagan ni jeftin, posebno za gospodarstvo. Međutim, nema alternativu. Regulatori inzistiraju, a istraživanja pokazuju i da potrošači honoriraju poslovanje s odgovornošću prema društvu i okolišu. Na koga se ugledati, od koga učiti, kako financirati zelene investicije?

Paul Polman, bivši čelnik Unilevera koji je ovu tvrtku postavio na globalni tron održivosti, inspirirao nas je i obvezao u Šibeniku na prošlogodišnjoj konferenciji Podržimo održivo poručivši hrvatskim tvrtkama da nisu tu da stvaraju probleme već da ih rješavaju, jer upravo tvrtke imaju resurse, tehnologiju, kreativnost i osjećaj za hitno adresiranje problema. No, da bi se to dogodilo, poslovni sektor treba prvo transformirati sebe. Na tom kursu ćemo ostati i ove godine, u kojoj su promijenjene geopolitičke i ekonomske okolnosti temu održivog poslovanja za otporniju i sigurniju budućnost učinile aktualnijom nego ikada prije.

Hrvatska gospodarska komora stoga u sklopu međunarodne konferencije „Podržimo održivo 2022.: Zajedno za otporniju budućnost“ 27. rujna u zagrebačku Laubu dovodi neke od vodećih svjetskih autoriteta na temu izazova, prilika i financiranja održivog poslovanja u uvjetima krize.

NETO POZITIVNA TVRTKA

- Poboljšava živote svih kojih se dotakne, od kupaca i dobavljača do zaposlenika i zajednica, uvelike povećavajući dugoročne povrate dioničara u procesu.

- Preuzima odgovornost za sve društvene i ekološke utjecaje koje stvara njezin poslovni model, što pruža priliku za inovacije, uštede i izgradnju humanije, povezane i svrhovitije kulture.

- Njeguje partnerstvo s konkurentima, civilnim društvom i javnim sektorom kako bi pokrenuli promjene koje nijedna grupa ili poduzeće ne bi moglo izvesti samo.

image

Andrew Winston

Jedan od ključnih govornika je Andrew Winston globalno priznati stručnjak za izgradnju održivih tvrtki i jedan od najčitanijih autora na temu održivog poslovanja na svijetu, s redovitim kolumnama u časopisima Harvard Business Review i MIT Sloan Management Review. Winston i Polman koautori su knjige „Net Positive: How Courageous Companies Thrive by Giving More than They Take“, koju je Financial Times proglasio jednom od najboljih poslovnih knjiga godine. U njoj po prvi puta otkrivaju ključne lekcije Unilevera i drugih tvrtki diljem svijeta o tome kako profitirati rješavanjem globalnih problema, umjesto da ih stvarate. Winston smatra da tvrtka mora postati "neto pozitivna" da bi bila uspješna, odnosno svijetu davati više nego što uzima, a ovu teoriju poslovnog uspjeha temeljenog na brizi za ljude i planet preuzele su vodeće svjetske kompanije.

image

Sasja Beslik

Uz bespovratna sredstva EU i kredite, u razvijenim se državama u zadnjih desetak godina ovakve transformacije sve više financiraju izdavanjem zelenih obveznica, dok je u Hrvatskoj prva izdana tek ovog ljeta. Zelene obveznice za cilj imaju dugoročnu kapitalnu dobit uz bolje upravljanje, odgovornost prema okolišu i društvu. Njima se mogu privući bolji financijski uvjeti u odnosu na konvencionalno financiranje i pozitivno utječu na imidž i tržišnu poziciju kompanije. Primjere dobre prakse i informacije o samom procesu izdavanja zelenih obveznica izložit će Sasja Beslik, međunarodno priznati stručnjak za održivo financiranje i jedan od katalizatora ESG ulaganja u Europi i svijetu. Sasja smatra da sve obveznice trebaju biti zelene jer jedino tako financijski instrumentarij koristimo za stvaranje ekonomskog razvoja koji je i uključiv i klimatski pametan. Ujedno je direktor ulaganja konzultantske tvrtke specijalizirane za održiva ulaganja „SDG Impact Japan“ i suosnivač fonda za održivo investiranje „The Stars Fund“.

Europska komisija je najavila da će trećinu sredstava za financiranje zelenih politika prikupiti upravo izdavanjem zelenih obveznica, čime će EU postati najveći izdavatelj zelenih obveznica u svijetu. Hrvatsko tržište kapitala i kompanije tek trebaju razviti kapacitete održivog financiranja kako bi snažnije rasli i razvijali se zeleno.

Podržimo održivo 2022.: Zajedno za otporniju budućnost nastavak je uspješnog ciklusa prethodnih skupova na temu održivosti koje su postale središnji događaj ove vrste u Hrvatskoj, okupljajući sudionike iz svih sektora i industrija.

Više informacija o programu, govornicima, kotizacijama i sudjelovanju možete pronaći na www.hgk.hr/zajedno-za-otporniju-buducnost-najava

Budite 27. rujna u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude, umjetnost i održivost!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2022 00:07