Problemi u Trogiru

Predstečaj Brodotrogira kojem se ne zna vlasnik

Brodotrogir
 Joško Ponoš / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva nije smatralo shodnim komentirati činjenicu da je Brodotrogir pokrenuo postupak predstečajne nagodbe dok je društvo Hrvatska brodogradnja Trogir (HBT) u blokadi već 64 dana uzastopno.

Značajne promjene

Kako je krajem prošle godine i početkom ove u tvrtkama grupe Brodotrogir, koja zapošljava gotovo 600 radnika, došlo do značajnih promjena u statutima društava, a vlasnički udjeli koje je Brodotrogir kao krovno društvo imao nad tim tvrtkama preneseno je na Kermas energiju, čiji je direktor, prema podacima Poslovne Hrvatske za 2017., Nenad Končar, jako je teško pohvatati što takav razvoj događaja znači za opstanak brodogradnje u Trogiru.

Brodotrogir je prije bio krovno društvo koje je ugovaralo poslove za čitavu grupu, ali je, kako se čini, taj posao prenesen na Kermas energiju, a HBT je ostao ovlašten za gradnju i remont brodova. No, potrebno je znati i da, formalno gledano, vlasnik Kermas energije više nije Danko Končar, nego LNS Industries LTD registriran na Malti, a nije poznato tko je vlasnik te tvrtke.

Končar je sredinom 2018. izjavio da više nije vlasnik Kermas energije, pa bi bilo dobro da javnost ipak dobije odgovore na pitanja o pravim vlasnicima te tvrtke i svemu što se događa u društvima grupe Brodotrogir, koja već više od pola godine ima problema s isplatom plaća.

Isplata plaća

Ivica Sorić, povjerenik u Sindikatu metalaca Hrvatske, izjavio je Slobodnoj Dalmaciji da je posljednja dva mjeseca Brodotrogir isplaćivao plaće preko tvrtke kćeri Brodotrogir - Outfit, koja je osnovana krajem 2017., dodajući kako je Outfit jednu plaću isplatio i za 350 radnika Hrvatske brodogradnje Trogir, također tvrtke kćeri Brodotrogira. Uprava Brodotrogira medijima je pojasnila kako je cilj pokretanja predstečajnog postupka uređivanje pravnog položaja Brodotrogira te njegova odnosa prema vjerovnicima.

Predstečajni prijedlog podnijeli su, ističu, zbog neprekidne blokade Brodotrogira koja traje od 8. siječnja. Ta je kompanija prije godinu dana uspješno izašla iz petogodišnjeg programa restrukturiranja, a sada je u velikim problemima. Kako je zbog organizacijskih promjena jako teško shvatiti pravno-ekonomsku sliku, a izvješća za 2018. još nisu objavljeni, bilo bi dobro da se Vlada i Ministarstvo gospodarstva ipak oglase o stanju u Brodotrogiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:01