'Vrata Europe'

Potpisan ugovor o unapređenju infrastrukture u riječkoj luci vrijedan 268 milijuna kuna

 Matija Djanjesic / CROPIX

Ugovor za izvođenje radova u okviru projekta "Unapređenje infrastrukture luke Rijeka - Bazen Rijeka", vrijedan 268 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 85 posto sufinancirano financijskim instrumentom za povezivanje Europe (CEF), potpisan je u petak u Rijeci.

Ugovor, koji obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu riječke luke, potpisali su predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac i direktor tvrtke Kolektor Koling Tine Vadnal.

Predviđena je obnova 109.420 četvornih metara kolničke površine s pripadajućim instalacijama, 12.161 metar željezničke pruge i 1.625 metara kranskih kolosijeka. Završetak radova se očekuje do kraja 2022. godine.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa istaknuo je da je u proteklih godinu i Lučka uprava kao ugovaratelj i glavni koordinator pokrenula sedam projekata za obnovu i modernizaciju riječke luke, ukupne vrijednosti 132,8 milijuna eura, koji se sufinanciraju iz CEF-a. Priprema se dokumentacija za prijavu za nove projekte u razdoblju od 2021. do 2027. godine, među kojima su izgradnja putničkog terminala na Molo longu i spajanje nasipavanjem dvaju gatova kod Praške obale, kako bi se proširio operativni prostor.

Vukorepa je istaknuo da je "zbog nečinjenja prošle Uprave Luke Rijeka zamalo propao ovaj projekt" te da je aktiviran i zaključen zahvaljujući aktivnosti nove Uprave na čelu s Duškom Grabovcem.

Rijeka, 040920.
De Franceschijev gat - Bazen Rijeka.
Potpisan ugovor za izvodjenje radova u Projektu unaprjedjnja infrastrukture u luci Rijeka.
Na fotografiji: Zlako Komadina, Vojko Obersnel, Oleg Butkovic, Denis Vukorepa, Dusko Grabovac i Tine Vadnal.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Zlako Komadina, Vojko Obersnel, Oleg Butković, Denis Vukorepa, Duško Grabovac i Tine Vadnal

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da taj projekt pokazuje značenje financiranja iz europskih fondova, navevši da je to još jedan argument za vrijednost članstva u EU. Bez sufinanciranja iz europskih fondova, podizanje razine konkurentnosti i jačanje riječke luke bilo bi nemoguće, rekao je.

Istaknuo je da je Vlada u proteklom mandatu vodila brigu o jačanju riječkog prometnog pravca, jačanju riječke luke i spašavanju brodogradilišta 3. maj. Nakon velikih ulaganja u lučku infrastrukturu slijedi izgradnja željezničke infrastrukture prema Rijeci, naveo je. Butković je naglasio da razina prometa u luci Kopar pada, a u Rijeci raste, ocijenivši da sve što se radi mijenja svijest i percepciju o luci Rijeka.

Istaknuo je da je važno dobro pripremiti i provesti projekte koji bi se financirali iz fonda od 22 milijardi eura raspoloživih Hrvatskoj. To će biti najvažniji test ove Vlade, kazao je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da je za Rijeku luka izuzetno važna, gospodarski, ali i kao spoj grada s morem. Podsjetio je na jačanje investicijskih ciklusa od potpisivanja ugovora za Rijeka Gateway projekt 2003. godine, širenja kontejnerskog terminala na Brajdici, izgradnje novog terminala na Zagrebačkoj obali i povezujućih prometnica, ali i aktiviranja nekorištenih lučkih prostora za građane.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost ulaganja u lučku infrastrukturu i željeznicu te ceste, jer je, kako je naveo, bitno shvatiti da su ovdje vrata Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 18:37