Signalitics

Poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj u rujnu: 'To je preduvjet za rast domaće ekonomije'

Njemačka kancelarka Angela Merkel i franskuski predsjednik Emmanuel Macron
 REUTERS

Jučer objavljeni podaci o ZEW indikatoru sentimenta Njemačke su pokazali kako je u rujnu došlo do poboljšanja u pogledu očekivane ekonomske izvedbe najveće ekonomije eurozone. Indikator je zabilježio rast na -22,5 bodova nakon što se u kolovozu spustio na najnižu razinu u proteklih osam godina (44,1 bod).

ŠTO TO ZNAČI?

Poboljšanje ZEW indikatora poslovne klime nipošto nije raščistilo sve brige vezane uz nadolazeću izvedbu ekonomije Njemačke i ekonomski izgledi ostaju negativni. Ipak, strahovi oko daljnje intenzifikacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine su barem trenutačno smanjeni te još uvijek postoji nada kako će Ujedinjeno kraljevstvo i EU uspjeti postići dogovor po pitanju Brexita. Pozitivan ishod jednog i drugog vratio bi optimizam na tržišta te pomogao oporavku njemačkog prerađivačkog sektora i u konačnici cijele ekonomije.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Podsjećamo kako je Njemačka ekonomija zabilježila pad od 0,1% kvartalno u drugom kvartalu godine te aktualne projekcije sugeriraju kako je korekcija zabilježena i u trećem kvartalu čime bi ekonomija tehnički ušla u recesiju. Gotovo 15% ukupnog izvoza Hrvatske odlazi u Njemačku koja je ujedno i naše najznačajnije emitivno tržište u pogledu turizma. Oporavak Njemačke jedan je od ključnih preduvjeta održavanja visokih stopa rasta domaće ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:36