Održali glavu iznad vode

Plenkoviće spasio popularni trgovački lanac jakim izvozom za vrijeme korone

Godinu dana pregovarali smo o plasmanu vina u Brazil, a sada je zbog pandemije sve stalo, ističe Marin Plenković
Nikola Plenković
 Ante Cizmic / CROPIX

Vijest koja se proširila u vinarskim krugovima, da je Lidl grupa povukla veće količine vina tvrtke Zlatan otok, potvrdio je Nikola Plenković, suvlasnik tvrtke Zlatan otok.

- U ovoj krizi nas je koliko-toliko na površini održao retail, ali situacija nije nimalo dobra za proizvođače vina - rekao nam je Nikola Plenković, suvlasnik vinarije Zlatan otok u Svetoj Nedjelji na Hvaru. Vinariju Zlatan otok osnovao je jedan od utemeljitelja suvremenog vinarstva u Hrvatskoj, pokojni Zlatan Plenković.

Nikola Plenković potvrđuje da ova vinarija plasira veće količine vina preko Lidl grupe, uključujući i ona iz više kategorije. Potvrdio je da su u Lidlu za svoje potrebe proširili asortiman vina Zlatan otok pod svojom robnom markom Winemakers of Croatia.

Širi se krug

- Preko Lidl grupe izvozimo na razna tržišta Europske unije. Uz hrvatsko tržište, najviše smo zastupljeni na tržištima Njemačke, zemalja Beneluxa, Poljske, Rumunjske i Bugarske. Svake godine širi se krug zemalja na koje Lidl plasira naš Plavac, tako da u ovom trenutku i ne znamo gdje će se sve plasirati naša vina. Samo znamo da se prodaju i da su u Lidlu zadovoljni kvalitetom. To nam je osnovni cilj suradnje. Ove godine ćemo preko Lidla plasirati otprilike 300.000 boca naših vina - kaže Nikola Plenković i dodaje da je za vrijeme krize Lidl povukao više njihovih vina nego što je bilo dogovoreno. Dodao je da je to rezultat dugogodišnje suradnje i planiranja.

Nikola Plenković kaže da su u tijeku intenzivni radovi u vinogradu, a što se tiče njihove marine i restorana, još nema nikakvih aktivnosti. Restoran zasad nisu otvorili.

- Još ga nemamo za koga otvoriti. Ovaj nam je tjedan stigla prva rezervacija - jedna njemačka obitelj zatražila je vez u našoj marini. Zanima ju termin od 21. lipnja. Riječ je o stalnim gostima - otkriva Nikola Plenković.

Njegov brat Marin Plenković nije optimističan kad je riječ o posljedicama koje će ova kriza imati na poslovanje vinara.

- U ovoj krizi većina hrvatskih vinara nije mogla prodati vino. Mi smo, donekle zahvaljujući retailu, imali određenu aktivnost. Bez kvalitetne turističke sezone, upitan je opstanak mnogih vinara jer ih 80 posto živi od turizma. I svi će se pokušati spasiti kroz turizam jer drugog načina nema. To će rezultirati smanjenjem cijena, najprije kod onih vinara koji su ionako teško prodavali vino, a potom i kod dijela vinara koji su za vrijeme sezone imali dobru prodaju. Marže na vino nisu velike - ako damo popust od 20 posto, zaradu niti nemamo. Procjena je da će plasman vina pasti najmanje 50 posto. Vinar mora prodati svaku bocu da bi mogao opstati i napuniti tankove u idućoj berbi. U situaciji kada jeočito da će sezona biti loša, ne možemo biti optimistični. Mi ćemo izvesti određene količine vina, ali ne mogu reći da smo zadovoljni. Možda će nam biti malo bolje nego drugima, ali osobno ne mogu biti sretan zbog ove situacije. Propali su nam neki dogovoreni poslovi. Primjerice, godinu dana smo pregovarali o plasmanu vina u Brazil, a sada nam je zbog situacije u toj zemlji sve stalo. I pitanje što će biti jer je virus tu zemlju najviše pogodio - pojašnjava Marin Plenković.

Prema njegovim riječima, ovo je ipak nezabilježena situacija u novijoj povijesti hrvatskog vinarstva.

Plasman

Potvrđuje da njegova tvrtka zahvaljujući plasmanu u trgovačke lance donekle drži glavu iznad vode. Osim u Lidlu, vina tvrtke Zlatan otok prodaju se u Metrou, Sparu i Kauflandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:12