ALAT BUDUĆNOSTI

Umjetna inteligencija znači revoluciju u forenzičkim istraživanjima gospodarskog kriminala

Iako je alat eDiscovery posebno koristan za velike korporacije koje rutinski obrađuju goleme količine informacija, njegova primjena je jednako učinkovita i za manje tvrtke koje teže optimizaciji svojih procesa i usklađenosti s pravnim zahtjevima

Janja Skamlič, partnerica za forenzičke usluge i usklađenost poslovanja u EY-u Hrvatska i EY-u Slovenija

 Tomislav Kristo/Cropix

Forenzička znanost, disciplina koja koristi tehnološke i znanstvene metode za rješavanje kompleksnih istraga, kroz povijest je doživjela brojne promjene, no nijedna transformacija nije bila toliko revolucionarna kao ona koja je došla sa širom primjenom umjetne inteligencije (AI). S nevjerojatnom sposobnošću brze i precizne obrade ogromnih količina podataka, otvoreno je novo poglavlje u forenzičkim istraživanjima gospodarskog kriminala.

Multidimenzionalna analiza i napredno prepoznavanje uzoraka koje pruža AI nisu samo promijenili način provođenja istraga, nego su ih preoblikovali. Forenzički stručnjaci, koji se bave istraživanjem gospodarskog kriminala, sada imaju alat koji im omogućuje da se fokusiraju na najvažnije aspekte svog posla, identificirajući tako rizike s puno većom preciznošću.

"Umjetna inteligencija omogućava nam da identificiramo faktore rizika koristeći unaprijed definirane kriterije i pravila. To može obuhvaćati sve, od sumnjivih financijskih transakcija zbog prekomjerne ovisnosti o jednoj tvrtki ili sukoba interesa, do kršenja propisa ili čak spornih razgovora u elektronskoj pošti. Na temelju tih kriterija, AI dodjeljuje ocjenu rizika svakoj pojedinoj komunikaciji ili transakciji, usmjeravajući našu pažnju na najhitnije slučajeve," objašnjava Janja Skamlič, iskusna partnerica za forenzičke usluge i usklađenost poslovanja u EY-u Hrvatska i EY-u Slovenija.

Iako je alat posebno koristan za velike korporacije koje rutinski obrađuju ogromne količine informacija, njegova primjena je jednako učinkovita i za manje tvrtke koje teže optimizaciji svojih procesa i usklađenosti s pravnim zahtjevima. Primjena eDiscovery alata nije ograničena na određene industrije - koristan je u financijskom sektoru, zdravstvu, proizvodnji, tehnologiji. U Sloveniji su ovi alati odigrali ključnu ulogu u pripremi pravnih postupaka, istraživanju spornih transakcija i pružanju dokaza koji su presudni za donošenje pravilnih sudskih odluka. U Hrvatskoj, poseban naglasak stavljen je na digitalnu forenziku, gdje su alati korišteni za identifikaciju spornih transakcija, što je omogućilo brže i učinkovitije rješavanje potencijalnih pravnih izazova.

"Sjećam se jednog slučaja u kojem smo, pretražujući među više od 1,5 milijuna dokumenata, otkrili takozvani skriveni dokument koji se pokazao kao jedan od ključnih dokaza u postupku - dokument koji nikada ne bi uspjeli otkriti samo ljudskim pregledom", govori Skamlič.

Omogućava brze rezultate i analize

Alat eDiscovery tako pomaže u smanjenju rizika povezanih s ljudskom pogreškom jer pruža konzistentan i ponovljiv proces pregleda koji je ključan za održavanje integriteta forenzičke istrage. Korištenjem eDiscovery alata, tvrtke ne samo da štede vrijeme i resurse, već i jačaju svoju pravnu poziciju pružajući pouzdane i točne informacije koje su ključne za uspjeh u pravnim postupcima. Napredne tehnike pretraživanja koje eDiscovery alat koristi, poput pretrage ključnih riječi, konceptualnog pretraživanja i korištenje umjetne inteligencije, omogućuju korisnicima da precizno filtriraju i izdvajaju podatke koji su ključni za naše slučajeve. Integracija umjetne inteligencije dodatno pojačava te sposobnosti, omogućujući alatu da uči iz interakcija s korisnicima i postaje sve precizniji u identifikaciji relevantnih dokumenata. Na kraju prerasporedi dokumentaciju po važnosti na bazi ključnih riječi, koje smo identificirali za primjer.

"Ljudi često imaju tendenciju obavljati sve samostalno, no moramo priznati da je u forenzičkom kontekstu, posebice kada se suočavamo s velikim količinama podataka i dokumenata, umjetna inteligencija daleko efikasnija. Sposobna je obaviti analizu gotovo preko noći te ovisno o volumenu podataka, omogućuje nam da već sljedećeg dana pregledamo rezultate i donesemo najbolje odluke", ističe partnerica za forenzičke usluge u EY-u.

Sposobnost provjere autentičnosti digitalnih dokaza te automatizirano izdvajanje potencijalno krivotvorenih ili manipuliranih dokaza čini AI ključnim alatom u modernoj forenzici. Budući da se može trenirati i prilagoditi različitim trendovima, AI postaje ne samo preporučljiv nego i neophodan. Sastavni dio forenzičkih istraživanja u EY-u je eDiscovery, sofisticirani alat koji pravnim stručnjacima omogućava jednostavno snalaženje kroz digitalne dokaze, osiguravajući prikupljanje relevantnih dokaza i njihovu efikasnu upotrebu u sudskim postupcima.

"eDiscovery alat predstavlja revolucionarni pomak u načinu kako pravni i forenzički stručnjaci pristupaju složenim istragama. Njegova iznimna fleksibilnost omogućava korisnicima da ga prilagode za stalnu upotrebu. U svijetu gdje se količina podataka neprestano povećava, eDiscovery alat nudi ne samo efikasnost nego i preciznost u filtriranju relevantnih informacija", kaže Janja Skamlič.

Pravilnim usmjeravanjem i konfiguracijom alat može izdvojiti ključne informacije iz ogromnih baza podataka, što je neophodno u procesima gdje svaki dokaz može biti presudan. Iako eDiscovery nudi brojne mogućnosti, teško da će ikada u potpunosti zamijeniti ljude. Ključ je u suradnji čovjeka i umjetne inteligencije.

Potencijal primjene i rasta je velik

"Ljudska intuicija, znanje i iskustvo su nezamjenjivi u interpretaciji podataka i vođenju istrage, dok umjetna inteligencija služi kao snažan alat koji te procese čini bržima i učinkovitijima. Ova sinergija omogućava mom timu da se usredotoče na analizu i interpretaciju podataka, dok umjetna inteligencija obavlja teški posao sortiranja i prepoznavanja obrazaca", objašnjava Skamlič.

Iako je eDiscovery već sada vrlo moćan alat, uvjerena je da je potencijal primjene i rasta umjetne inteligencije u forenzici ogroman. Očekuje se, naime, da će tehnologija nastaviti napredovati, čime će se povećati i mogućnosti za njezinu primjenu. Tehnološka rješenja poput umjetne inteligencije zbog toga više nisu ne samo pomoćnici nego i ključni igrači u efikasnom obavljanju zadataka.

"Sinergija između ljudskog stručnog znanja i tehnološke preciznosti omogućava nam da maksimiziramo produktivnost i usredotočimo se na ono što je najvažnije - interpretaciju i vrednovanje prikupljenih informacija", zaključuje Janja Skamlič.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s EY Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 23:28