NOVA UDRUGA

Tržište data centara u EU vrijedit će 114 milijardi eura do 2030.: "To je ogromna prilika za Hrvatsku"

Hrvatska udruga data centara radit će na osvješćivanju javnosti, usklađivanju regulative, promicanju biznisa...

Panele rasprava nove udruge HRDCA

 Jeffrey Jemric/Ustupljena Fotografija

"Tržište data centara u Europskoj uniji u 2023. godini procijenjeno je na 52 milijarde eura, a očekuje se da će dosegnuti 114 milijardi do kraja 2030. godine, uz godišnju stopu rasta od 11,9 posto. Ovaj rast potiče sve veća potražnja za cloud uslugama, edge računalstvom i digitalnom transformacijom poslovanja", istaknuo je Goran Đoreski, predsjednik novoosnovane Hrvatske udruge data centara (HRDCA), čiji su planovi, ciljevi i ostali detalji danas predstavljeni javnosti u Zagrebu.

Đoreski je dodao kako bi hrvatsko tržište data centara do kraja desetljeća trebalo biti desetak puta veće nego je danas, a premda je naglasio kako je to vrlo teško precizno odrediti, procijenio je da u Hrvatskoj trenutačno djeluje desetak data centara i tvrtki povezanih s tom industrijom, u što su uključeni i telekom operatori.

"Intencija iza osnivanja udruge je zapravo trostruka: pojačati rad na zakonodavnom okviru i usklađivanju s europskom regulativom, zatim dovesti te famozne "hyperscalere", i treće je osvješćivanje javnosti i upoznavanje ljudi s time što data centri zapravo rade i koliko su važni u današnjem društvu i biznisu", kazali su nam Filip Olujić, dopredsjednik HRDCA i direktor tvrtke DataBox i Goran Đoreski, koji je uz funkciju predsjednika udruge i direktor tvrtke Digital Realty.

Treći inicijator osnivanja udruge je Igor Grdić, dopredsjednik HRDCA i regionalni direktor kompanije Vertiv za CEE regiju, koja se bavi proizvodnjom opreme za, između ostalog, data centre.

image

Goran Đoreski, Martin Mandlo, Filip Olujić i Igor Grdić

Jeffrey Jemric/Ustupljena Fotografija

Na danas održanoj panel raspravi istaknuto je kako će se Udruga baviti promicanjem, razvojem i unapređenjem stručnih djelatnosti unutar područja informatičke infrastrukture i poslovanja, djelovati na području razvoja telekomunikacijske infrastrukture i poslovnog razvoja ICT tržišta te stvaranjem poticajnog okruženja za tehnološki razvoj.

Također, radit će na jačanju digitalne i tehnološke pismenosti, uz poseban fokus na doprinos jasnijoj regulativi s ciljem daljnjeg razvoja industrije. Trenutak za osnivanje ovakve organizacije je ključan, istaknuli su osnivači, jer se očekuje da će u narednim godinama doći do značajnog rasta u izgradnji data centara, s obzirom na to da vodeći pružatelji usluga, OTT medijske platforme i mreže za isporuku sadržaja nastoje proširiti svoju prisutnost i postati decentraliziraniji u ovoj regiji.

"To će omogućiti korisnicima u Hrvatskoj i širem području, koje obuhvaća više od 60 milijuna stanovnika, poboljšanu latenciju i bolje performanse usluga. Predviđa se kako će IT sustavi 2027. godine obraditi gotovo 300 zetabajta podataka (jedan zetabajt je jedan milijun gigabajta, op. a.) i da će više od dvije trećine svjetske populacije, znači skoro 5,4 milijarde ljudi, imati pristup internetu", objasnio je Đoreski.

U panel raspravi osnivači Udruge osvrnuli su se i na povezanost AI tehnologija i data centara te na ostvarivanje cilja klimatske neutralnosti do 2030. godine.

Prema industrijskim izvješćima, predviđa se da će globalno tržište podatkovnih centara rasti CAGR-om od 10,2 posto od 2023. do 2030., s procijenjenom vrijednošću većom od 300 milijardi dolara do 2030. godine.

"Dok svijet svjedoči brzom napretku u digitalnoj transformaciji, industrija podatkovnih centara postaje temeljni nositelj ove transformacije zahvaljujući značajnim ulaganjima, globalnim tržišnim trendovima i usponu najsuvremenijih tehnologija, posebice umjetne inteligencije (AI).

image

Suosnivač i predsjednik Hrvatske udruge data centara Goran Đoreski

Zeljko Puhovski/Cropix

Ova sinergija između umjetne inteligencije i podatkovnih centara imat će ključnu ulogu u pokretanju inovacija i održavanju konkurentske prednosti Hrvatske u globalnom digitalnom gospodarstvu. Kako podatkovni centri postaju ključni za svaki aspekt globalnog gospodarstva, održivost se također pojavljuje kao prioritet. Ova poboljšanja pridonijet će ne samo lokalnom gospodarstvu, već i ambicijama Hrvatske da bude predvodnik digitalne revolucije", izjavio je Igor Grdić.

Filip Olujić je pak naglasio kako je Hrvatska udruga data centara osnovanaje s ciljem okupljanja i unapređenja industrije podatkovnih centara u Hrvatskoj, no da im je ideja biti pozitivan primjer i susjednim zemljama.

"Naša misija je poticati razvoj modernih, sigurnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara koji će podržati digitalnu transformaciju gospodarstva, od malih poduzeća do velikih organizacija. Kroz suradnju s ključnim dionicima, HRDCA će se zalagati za usvajanje najnovijih tehnologija, jačanje regulative te edukaciju i umrežavanje stručnjaka.

Hrvatska ima mnoštvo stručnjaka i vjerujemo da će HRDCA postati središnja platforma za razmjenu znanja i inovacija u ovom važnom sektoru, čineći Hrvatsku konkurentnom na globalnom tržištu digitalnih usluga", naglasio je potpredsjednik nove udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 21:58