RECENZIJA

Testirali smo novi iPhone 16 Pro: Nedovršen proizvod s prilično promašenim novim detaljem

Dobra je vijest da se boljke vjerojatno mogu riješiti pomoću softverskih nadogradnji koje bi trebale doći. U nekom trenutku

iPhone 16 Pro narastao je na idealnih 6,3 inča

 Ilija Matanović/Jutarnji List

Ne postoji puno toga specijalno originalnog što čovjek može reći nakon što testira novi iPhone 16 Pro. Je li to fenomenalan pametni telefon? Naravno da jest, po mnogočemu i najbolji koji je moguće kupiti. Je li preskup u Hrvatskoj? Isto tako naravno, ali to je već stara boljka i nije krivnja telefona.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje novom iPhoneu nedostaju i jedna koja je prilično promašena, ali dobra je vijest da se sve te boljke vjerojatno mogu riješiti pomoću softverskih nadogradnji koje bi trebale doći. U nekom trenutku.

Testirali smo iPhone 16 Pro koji nam je ustupio Hrvatski Telekom i počnimo prvo od dobrih stvari. Prije svega, Pro modeli malo su narasli - sa 6,1 na 6,3 inča, odnosno 6,7 na 6,9 inča kod Max inačice. Regularni iPhone 16 Pro tako je sada po dimenzijama možda i u teritoriju idealnog. Dodatno, titanijski okvir oko uređaja malko je zaobljeniji nego ranije i telefon je ugodnije držati u ruci (naravno, to je bitno samo za rijetke avanturiste koji ne koriste zaštitne maske).

Ekran je i dalje nestvarno dobar. Ne mogu razlučiti kakvu magiju Apple izvodi s tim ekranima, ali sve na iPhoneu Pro u zadnjih jako puno generacija naprosto izgleda briljantno. Bridovi oko ekrana su dodatno stanjeni, do ekstremnih granica, što još više podiže estetiku telefona. Stereo zvučnici također su standardno izvrsni, tako da je sada uživanje u multimediji još bolje.

Telefon je, kao i uvijek, brz i uglađen u radu, sve izgleda izvanredno. Baterija, koja je i u prošlih par generacija bila odlična, sada je još i nešto bolja, tako da nema previše razloga da se bunimo. Ako bih mogao dati neki savjet, rekao bih da izbjegavate "pustinjsku" boju kakvu smo mi imali na testu. Uživo naprosto izgleda loše, više kao roza koja je izgubila volju za životom.

Kamera je i dalje maestralna, premda na prvi pogled nema neke prevelike razlike u odnosu na iPhone 15 Pro. Okej, sada je moguće snimati u 4K rezoluciji pri 120 sličica u sekundi, ali to je dosta nišna karakteristika koju će svakodnevni korisnici vjerojatno ignorirati. Naprosto je teško naći manu fotografijama, a pogotovo videu koje proizvodi ovaj pametni telefon.

Otkako je Apple lansirao iOS 18, stvari na iPhoneu otišle su još malo u smjeru Androida - sada je moguće izvesti još više osobnog prilagođavanja. Recimo, sada možete postaviti ikonu aplikacije na dno ekrana, da stoji sama, kao duh. To je nešto što je publika tražila godinama. Moguće je mijenjati boje čitave teme, pri čemu telefon sistemski poprimi tu boju, uključujući i sve ikone aplikacija.

Folderi se mogu rastegnuti još više i to je izvedeno u tipično maestralnom stilu. Prilagođavanje kontrolnog centra još je nešto što su mnogi zazivali i sada je tu, moguće je na vrh postaviti stvari koje najviše koristite, a ostale spustiti dolje.

Ono što je loše na novom iPhoneu jest da Apple uporno i vrlo nametljivo reklamira "Apple Intelligence" uz njega - dakle, njihovu verziju umjetne inteligencije - ali sve te softverske značajke tek trebaju doći na uređaj. Jedna od tih skupo plaćenih reklama doslovno se hvali kako korisnik može od Siri zatražiti da - postavi alarm. To nema ama baš nikakve veze s AI-jem i postoji kao funkcija već dobrih 15-ak godina.

Zasad su tu samo obećanja i to je velika šteta, jer unatoč svemu dobrome što je donio iOS 18, iPhoneu ipak fali još malo svježine i "vau faktora" u softveru. Ikone u različitim bojama naprosto nisu dovoljne. Dodatno, čak i ono što su obećali od AI alata i što će tek doći na iPhone (u ratama u narednim mjesecima) ne razlikuje se pretjerano od svega onoga što smo već vidjeli na Android telefonima, koji te alate implementiraju još od siječnja ove godine. Osim ako Apple nema neko ogromno iznenađenje u rukavu, čak i kada njihov AI sleti na iPhone nećemo dobiti ništa revolucionarno ili barem originalno.

Najveći dizajnerski novitet - nova fizička tipka nazvana "Camera Control" - promašena je i loše izvedena. Nije to prvi pokušaj nekog proizvođača da implementira zasebnu tipku za okidač fotoaplikacije, najuporniji u tome je Sony, i Apple je lako mogao vidjeti da od toga nema neke prevelike vajde.

S druge strane, tvrtka iz Cupertina proslavila se na usavršavanju tuđih ideja, pa ne bi bilo neobično da su uzeli taj koncept i napravili ga boljim. Ali nisu. Tipka stoji točno na mjestu gdje stoji palac kada držite uređaj dok snimate vertikalno. To je zasigurno i bila intencija i to je u današnje vrijeme logično. Kada se tipka stisne, iPhone odmah ulazi u aplikaciju kamere, a kada se stisne opet, opaljuje se slika.

Brzi ulaz u kameru preko fizičkih tipki moguće je namjestiti od prvih dana iPhonea, tako da dvaput brzo stisnete, primjerice, tipku za stišavanje zvuka ili tipku za paljenje. Dodatno, otkako je ukinut kultni prekidač za gašenje zvonjave iPhonea, umjesto njega postavljena je funkcijska tipka kojoj se može odrediti što radi, a među opcijama je najčešće korišteno bilo - brzi ulazak u aplikaciju kamere.

Sada je tu, eto, i treća fizička tipka za aktivaciju kamere. Ali okej, nije isto, jer je riječ o haptičkoj i kapacitivnoj tipki osjetljivoj na dodir, pa se po njoj se može kliziti prstom kako biste, recimo, zumirali. Ali to zvuči puno bolje u teoriji nego što izgleda u praksi. Posebno kada tu funkciju koristite dok snimate video. Kako tipka ima kratak hod, nemoguće je izvesti glatki pomak zuma. Stalno je potrebno vraćati prst natrag da počnete ispočetka pa snimka ispada potpuno rastrzana, ili pak brzo "potegnuti" prstom preko tipke i nadati se da će se zaustaviti tamo gdje želite.

Možda netko uz puno prakse uspije istrenirati samog sebe da to izvede glatko, možda Apple ubaci softverske nadogradnje za prilagođavanje brzine i jačine zuma, ali sve to donosi puno više muke nego koristi. Nešto bolje funkcioniraju druge opcije Camera Controla, kao što je kompenzacija ekspozicije ili otvor blende. Međutim, sve funkcije te fizičke tipke puno se lakše ili barem jednako lagano mogu izvesti softverski, na ekranu.

Na kraju, cijena iPhonea 16 Pro čisto je akademsko pitanje. Svima je jasno da je skup i da je realno preskup na hrvatskom tržištu. Ulazni model sa sramotno, doista sramotno niskih 128 gigabajta interne pohrane u HT-u košta 1366 eura s najjeftinijom tarifom pa naniže, ovisno o tarifi, a tu se negdje kreće cijena i u slobodnoj prodaji. Sve u svemu, iPhone 16 Pro je generacija koju slobodno mogu preskočiti svi vlasnici iPhonea 15 Pro (jer će i njima biti dostupan paket "Apple Intelligence"), a ako vam Appleov AI paket nije posebno napet, onda bez problema i korisnici 14-ice i 13-ice bez grižnje savjesti mogu čekati sljedeću godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 14:03