STRATEŠKI PLAN

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće snažna je podrška proizvođačima

RDC Osječko-baranjske županije otvoren je početkom prošle godine i prva je faza velikog projekta

Otvorenje RDC-a Osječko-baranjske županije

Poljoprivreda je strateška gospodarska grana Osječko-baranjske županije, o čemu svjedoče i brojni statistički podaci. Ovdje se obavlja gotovo polovica hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe, trećine pšenice i ječma, petine kukuruza, soje i uljane repice, tu je gotovo 15 posto ukupnog broja krava u Hrvatskoj, a ova županija daje i 35 posto ukupne domaće proizvodnje svinjskog mesa. Prepoznajući važnost dodatnog ulaganja i razvoja poljoprivredne proizvodnje na svojem području, Osječko-baranjska županija pristupila je gradnji Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, koji je sagrađen i otvoren početkom prošle godine.

"Izgradnja RDC-a je strateški projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim i regionalnim poljoprivrednim proizvođačima osiguravaju najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, ali i trženje voća i povrća. I to je projekt ključan ne samo za Osječko-baranjsku županiju nego za cijelo područje istočne Hrvatske. Osim za proizvođače, Regionalni distribucijski centar OBŽ-a važan je i za skladišnu i transportnu djelatnost, prodajni sektor, a na kraju svega i same kupce, koji na taj način dobivaju kvalitetniju ponudu tijekom cijele godine. Naš centar može biti ogledni primjer za izgradnju sličnih centara diljem Hrvatske, a na regionalnoj razini jedan od pokretača ukupnih gospodarskih aktivnosti", rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana.

Visoka popunjenost kapaciteta

Opravdanost ulaganja pokazala se već u prvoj godini poslovanja, kada je popunjenost kapaciteta bila 94 posto. A oni nisu mali. Naime, ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3228 tona, a s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuciju, sastoji se od 29 komora, od kojih se 16 odnosi na konvencionalnu proizvodnju, sedam na ekološku proizvodnju, a tu je i dodatnih šest komora za transport.

"Proizvođači voća i povrća s područja Osječko-baranjske županije, pa i šire, konačno imaju sigurnog partnera u proizvodnom lancu koji im omogućava skladištenje uroda do najpovoljnijeg trenutka na tržištu, što je najbolji pokazatelj koliko je ova investicija Osječko-baranjske županije bila potrebna", rekao je Alen Mamić, direktor Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće.

Prilikom gradnje Centra vodilo se računa o odabiru lokacije, pri čemu je naglasak bio na dobroj prometnoj povezanosti i odgovarajućoj infrastrukturnoj podršci, stoga je odabrana Industrijska ekozona Nemetin, koja se nalazi na istočnom prilazu gradu Osijeku. Riječ je o lokaciji koja je doslovno uz cestovnu obilaznicu grada, u blizini su riječna luka i željeznička pruga, a tek nekoliko kilometara udaljena je od Zračne luke Osijek. Zemljište za RDC darovao je Grad Osijek kao partner u ovom projektu, a uz postojeće osigurano je i zemljište za nove faze gradnje RDC-a.

Nove mogućnosti za proizvođače

Inicijativu za gradnju Regionalnog distribucijskog centra OBŽ-a za voće i povrće pokrenuo je donedavni župan, a sada ministar Ivan Anušić, koji je nakon preuzimanja odgovornosti za vođenje Županije 2017. godine konačno stvorio preduvjete za realizaciju projekta o kojem se dotad govorilo godinama. Vrijednost investicije je 14,6 milijuna eura, od čega je iz fondova Europske unije osigurano 10 milijuna eura bespovratnih sredstava, a 4,6 milijuna eura izdvojila je Osječko-baranjska županija.

"Regionalni distribucijski centar OBŽ-a promijenio je način funkcioniranja proizvodnih procesa voća i povrća u našoj županiji. Naime, njegovom izgradnjom proizvođači su konačno dobili nove mogućnosti u distribuciji svojih proizvoda, pri čemu im je uz skladištenje, do plasmana u najpovoljnijem trenutku, pružena mogućnost i ostalih aktivnosti pripreme proizvoda, uz zadržavanje jednake kakvoće uroda. Svjesni smo da će naši proizvođači biti konkurentni samo uz odgovarajuću infrastrukturu i podršku lokalne, odnosno regionalne samouprave, stoga nizom potpora i mjera nastojimo dodatno ojačati poljoprivrednu proizvodnju. Od ove godine poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove potpore koje pomažu plasteničku proizvodnju, a poseban naglasak stavljamo na mlade poljoprivrednike i ekološke proizvođače", istaknuo je Lukić.

image

RDC Osječko-baranjske županije

Od početne inicijative Regionalni distribucijski centar za voće i povrće zamišljen je kao centar organizacije proizvodnje voća i povrća prije svega malih proizvođača, kojima se želi omogućiti niz prednosti - od koncentracije proizvoda i organiziranog plasmana na tržište, uštede pri skladištenju i pripremi proizvoda za tržište, sortiranja, kalibriranja i pakiranja proizvoda do sve složenijim zahtjeva kupaca i maloprodajnih lanaca, jednostavnije i brže organizacije distribucije proizvoda, planiranja proizvodnje i opskrbe tržišta, zadržavanja jednake kakvoće voća i povrća tijekom cijelog razdoblja skladištenja, postizanja veće cijene proizvoda na tržištu te ostalih aktivnosti koje će im u konačnici omogućiti da postanu konkurentniji na domaćem tržištu, a potom i stvoriti uvjete za izvoz na tržišta EU i druga. Trenutni Regionalni distribucijski centar OBŽ-a za voće i povrće zapravo je prva faza projekta. U drugoj fazi planirana je gradnja dodatnog skladišnog prostora za smještaj voća i povrća, novih linija, tunela za brzo zamrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje zamrznutog voća i povrća, sušara za voće i povrće, kao i aukcijskih dvorana. Planirana je i treća faza, u kojoj bi se napravio tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća te s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).

Krajem lipnja Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće objavio je novi javni poziv za korištenje svojih skladišno-uslužnih kapaciteta za sezonu 2024./2025. Pravo prijave na javni poziv imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Poziv će biti otvoren do popunjenosti kapaciteta, a usluge će se ugovarati na razdoblje od jedne godine.

Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 15:19