DIGITALNA PREDNOST

Kako izbjeći ne samo dosadu nego i pucanje internetske veze, bilo kod kuće ili na moru?

Ponesite svoj digitalni život na godišnji odmor
 /Shutterstock

Digitalne usluge koristimo sve češće, sa sve većim povjerenjem, u sve više aspekata naših života, a pritom koristimo i sve više uređaja. Dok se u kućanstvu nekoć, u najboljem slučaju, nalazilo jedno obiteljsko računalo s jednom internetskom žičanom konekcijom s kojom se ne bi istovremeno moglo pričati na telefon i surfati, danas je situacija znatno drugačija.

Svaka osoba ima barem jedan uređaj koji je spojen na bežičnu mrežu kućanstva, dok je realnija situacija da ih imamo više. Ubrojimo li još uređaje koje dijelimo, poput televizora, igraće konzole i sličnog, pa tome još dodamo i sve veći broj pametnih uređaja, odmah postaje jasno da je potrebna sve veća "protočnost" interneta i Wi-Fi-ja koji će podržati i do 20 spojenih uređaja po kućanstvu.

Slična situacija je i izvan kućanstva, gdje nam je internetska konekcija s mobitelom jednako bitna kao i ona kućna. Svima nam je poznata situacija kada dođemo na more i počnemo raditi ili gledati nešto na mobitelu, a internetske brzine su nam poput onih s početka teksta, s jednim obiteljskim računalom spojenim žicom na telefonsku mrežu. Dolaskom 5G mreža, takve stvari sve više padaju u zaborav, jer je protočnost i broj mobitela koji mogu biti spojeni na jednu baznu stanicu znatno veći.

Pozicioniranje na digitalnoj karti Europe

Gotovo tri godine nakon najave da će izgraditi najbržu optičku mrežu u Europi, Telemach uporno nastavlja raditi na tome. Cilj je isti - pozicionirati Hrvatsku visoko na digitalnoj karti Europe, s brzinama interneta kakav imaju tehnološka središta poput Singapura. Konkretno, brzine na Telemachovoj optičkoj 10 giga mreži koje sežu do 2 gigabita po sekundi, trebale bi biti oko dvadeset puta veće od sadašnje prosječne brzine u Hrvatskoj.

No, što to konkretno znači za korisnike? Nema dvojbe, za današnje potrebe jednog korisnika, u potpunosti iskoristiti mogućnosti internetske konekcije brzine 2 gigabita po sekundi bio bi velik podvig.

Golema brzina za današnje potrebe

Dakle, za jednog korisnika i za današnje potrebe, brzina je golema. Međutim, kada se uzme u obzir u kojim situacijama se događaju najveća usporenja u kućanstvu, sve veće internetske brzine čine se sve potrebnijima. Konkretno, kada bi nekoliko članova kućanstva streamalo istovremeno 4K sadržaj na svoje uređaje, a pritom skidali igre na računala ili konzole, koje su usput rečeno sve veće i veće, s konekcijom brzine 2 Gbit/s ne bismo morali ni razmišljati o granicama svoje internetske veze.

Pametnih uređaja koje imamo raštrkanih po domu također je sve više i više, od pametnih žarulja do pametnih perilica za suđe, a svaki od tih uređaja povremeno kroz dan generira određenu količinu internetskog prometa.

Ključna stvar: niska latencija

Uz samu brzinu, ključna je i niska latencija mreže, koja je bitna za gaming, ali i druge naprednije namjene, poput virtualne i proširene stvarnosti (VR i AR). Toliko velika protočnost mreže također je zalog za budućnost, kada ćemo ne samo primati, već i sami generirati sve veću i veću količinu podataka, sa sve većim brojem uređaja.

Kao i fiksnu 10 giga optičku mrežu, Telemach konstantno razvija svoju 5G mrežu, koja je već dostupna u svim većim gradovima, ali i turističkim centrima. Upravo je u turističkim središtima 5G mreža najbitnija, jer omogućuje veću protočnost i veći broj korisnika spojenih na istu baznu stanicu. Stoga, situacije u kojima ljenčarimo na plaži povremeno skrolajući Instagram neće biti narušene prekidima, stalnim učitavanjima ili raznim nama korisnicima neobjašnjivim problemima s mrežama.

Zakrčenja mreže su prošlost

A i ona neizbježna situacija s odmora, kada kolega ili šef trebaju neku datoteku koja je baš na vašem laptopu, a bez koje ne mogu, neće biti napor kao prije, kada biste trebali tražiti idealno mjesto s barem dvoznamenkastim brzinama slanja ili spajati se na neki javni Wi-Fi dubiozne sigurnosti. S 5G mrežom na taj bi nam mrski zadatak trebali odvojiti znatno manje dragocjenog vremena.

Za slučaj da vam ipak zatreba više internetskog prometa od očekivanog, Telemach nudi NET2GO, SIM karticu koja nudi 100 GB prometa na 30 dana, za 9,95 eura. Konkretno, stotinu gigabajta trebalo bi biti dovoljno za četrdesetak sati streamanja 4K sadržaja te između 70 i 80 sati Full HD sadržaja, ovisno o tome što se gleda.

image
/Shutterstock

Neograničen izvor zabave

Kada smo već kod gledanja, tu svakako valja spomenuti EON TV, Telemachovu nagrađivanu TV platformu koja, osim bogatog izbora televizijskih programa, sadrži i najveći Video klub, s više od 25.000 naslova, te nudi mogućnost preuzimanja i gledanja sadržaja čak i onda kada niste spojeni na mrežu. Tako gledanje omiljenih naslova postaje moguće nalazili se u centru metropole ili u divljoj i netaknutoj prirodi.

Među tim naslovima ne nalaze se samo hvaljene serije i blockbuster filmovi, već i dokumentarci.

Još jedan prilično nezaobilazan događaj svakog ljeta su prometne gužve. Bilo da zapnete na magistrali ili na ukrcavanju na trajekt, ako ste suvozač, EON TV se čini kao idealna opcija za skratiti si vrijeme. Aplikacija je dostupna za iOS i Android platformu, a gledanje sadržaja na TV-u moguće je putem smart boxa ili aplikacije. Naime, EON TV ima aplikaciju za TV modernog i inovativnog sučelja, stoga je iskustvo korištenja kao da je riječ o ugrađenom softveru u TV - brzo, intuitivno i stabilno.

Na jednom računu može biti prijavljeno pet različitih profila, uz zasebne preporuke personaliziranog odabira sadržaja. Poseban EON Kids profil ograničava sadržaj na samo dječje kanale i naslove. Ako ste pak propustili neku seriju ili emisiju, EON TV omogućuje gledanje sadržaja koji je emitiran na svim kanalima u posljednjih sedam dana, u punoj kvaliteti emitiranja. Jedna od dodatnih prednosti EON TV-a je u sportskom sadržaju, odnosno sportskim kanalima, u koje je integriran i EON Sports Mode zahvaljujući kojem praćenje statistike uživo nikad nije bilo jednostavnije.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 16:34