Honor Magic V3

Honor je dokazao da je neprikosnoveni kralj preklopnih telefona, pogledajte njihov najnoviji adut

Iako ima preklopni ekran, Honor Magic V3 je tanak otprilike kao većina običnih telefona

CEO Honora George Zhao

 Ilija Matanović/Jutarnji List

Honor je u Berlinu, na jubilarnom stotom izdanju tehnološkog sajma IFA, definitivno cementirao svoj status kralja među preklopnim telefonima, predstavivši svoj novi model Honor Magic V3.

Riječ je o preklopnom telefonu koji je u svom sklopljenom stanju sa 9,2 milimetra tanji od većine "regularnih" smartphonea, što mora predstavljati neku verziju inženjerske magije. Uopće nije teško dočarati koliko je tanak ovaj preklopni telefon - uzmite u ruku svoj smartphone, koji god koristite, i bit će debeo otprilike kao Honor Magic V3.

image

Koliko je telefon tanak pokazuje činjenica da su jedva u jednu od stranica ugurali USB-C utor za punjenje

Ilija Matanović/Jutarnji List

A sve to dok Magic V3 ima vanjski ekran od 6,43 inča i unutarnji preklopni ekran veličine omanjeg tableta - 7,92 inča. Najozbiljniji predstavnik preklopne klase i svakako najveći konkurent, Samsung Galaxy Fold6, ima debljinu od 12,1 milimetar.

Kada je pak rasklopljen, Honorov je uređaj tanak je samo 4,35 milimetara. O koliko se impresivnoj tankoći radi, rasklopljena polovica uređaja morala je biti na jednome mjestu mrvicu podebljana kako bi na telefon stao USB-C utor potreban za punjenje uređaja. Težina je također ozbiljno smanjena. Magic V3 je samo 5 grama teži od iPhonea 15 Pro Max (226 grama).

image

Unutarnji ekran u rasklopljenom stanju ima dijagonalu od 7,92 inča

Ilija Matanović/Jutarnji List

Pojačana je i robusnost uređaja, pa tako Honor tvrdi da je moguće izdržati padove sa čak 5 metara, a da su vodootpornost testirali tako što su telefon 15 minuta prali u veš mašini, nakon čega je navodno radio bez problema. Šarka telefona trbala bi moći izdržati 500.000 preklapanja. Dizajn nije radikalno promijenjen u odnosu na prethodnika, osim što je modul kamere smješten na srednji dio poleđine u neobičnom krugu koji je okružen metalnim osmerokutom.

Baterija je s jedne strane možda i najimpresivniji dio ovog telefona. Naime, dvije ćelije tanke su samo po 2,6 milimetara i u njih stane 5150 mAh. Iz Honora tvrde da je vijek trajanja ove silicij-ugljične baterije u odnosu na prethodnu generaciju povećan za 15 posto (a CEO Honora George Zhao nije propustio priliku opet piknuti Apple i spomenuti da Magic V3 ima 15 posto dulje trajanje baterije od najmoćnijeg iPhonea).

image

Vanjski ekran velik je 6,43 inča

Ilija Matanović/Jutarnji List

U odnosu na prethodnu generaciju, Honor je puno više uložio u kameru. Njihov sustav kamera Falcon uključuje trostruki postan: 50 MP glavnu kameru, 50 MP periskopsku telefoto kameru i 40 MP ultra-široku kameru. Ono što je svakako najveće poboljšanje je uključivanje Harcourt portretnih opcija poznatih s linije Honor 200 i koje proizvode istinski maestralne portrete.

image

Portretna opcija

Ilija Matanović/Jutarnji List

U sklopu suradnje Honora i te kultne pariške portretne kuće, Harcourt je otvorio svoj studio u Honorovom flagship dućanu u Chengduu. Postoji još mnogo tog što bi se moglo pričati o ovom vrlo inovativnom uređaju, ali za pune dojmove trebat će pričekati da ga testiramo. Od ostalih tehnologija kojima se prilično ponosi, Honor je uključio čitav sustav za smanjenje umaranja očiju prilikom duljeg gledanja u ekran. Osim toga, trebala bi biti poboljšana i značajka AI Magic Portal, koja bi samo jednim potezom trebala olakšati šopingiranje i pretraživanje telefonom. Sada podržava više od 150 aplikacija.

image

Postav trostruke takozvane Falcon kamere

Ilija Matanović/Jutarnji List

U suradnji s Googleovom Cloud divizijom Honor je implementirao i AI opcije, kao što su AI Eraser i AI Translation. Prevođenje licem u lice s preklopnim telefonom djeluje krajnje intuitivno, jer jedan displej može biti okrenut vama, a drugi sugovorniku, dok telefon prevodi ono što vi govorite kao svojevrsni simultani prevoditelj. Nažalost, zasad funkcionira samo na 10 jezika. Ono što mnoge zacijelo najviše zanima jest cijena: Honor Magic V3 košta 1999 eura, u paketu sa 12 gigabajta RAM-a te 512 megabajta interne memorije.

Nažalost, Honor Magic V3 će se zasad u Hrvatskoj prodavati samo u crnoj boji, premda su crvena i posebno zelena uživo dramatično ljepše. Inače, u razdoblju do 30. rujna kupci Magica V3 dobit će i 100 eura popusta te tablet Honor Pad X9.

image

Uređaj će u Hrvatskoj koštati 1999 eura i prodavati se zasad samo u crnoj boji

Ilija Matanović/Jutarnji List

Honor je inače u Berlinu predstavio i novi tablet Magic Pad 2, koji je također usmjeren što tanjoj konstrukciji, koja bi pak ujedno trebala biti snažnija i rigidnija. Dolazi u dvije boje, bijeloj i crnoj te je na tablet prenesena većina tek ustanovljenih tehnologija s Honorovih flagship telefona. Ponajprije one koje se odnose na zaštitu očiju, poput PWW dimminga, AI Defocus Displaya... Jasno, veliki broj značajki na tableti odnosi se na produktivnost, kao što je istodobni rad u suradnji s više uređaja, transkripcija i bilježenje sastanaka (što uvijek ovisi o jednostavnosti jezika).

Predstavljen je i tablet Magic Book Art 14, koji dolazi u tri boje (bijela, zelena i siva) i za koji iz Honora tvrde kako su u njegovoj izradi koristili mnoge lekcije koje su naučili prilikom inženjeringa preklopnih telefona. Bridovi oko zaslona su izuzetno tanki, samo 2,2 milimetra, a omjer kućišta i ekrana je 97 posto.

image

Premda se zasad neće prodavati u Hrvatskoj, Honorov laptop donio je vrlo zanimljivu inovaciju

Ilija Matanović/Jutarnji List

Pošto u tako tankom bezelu na vrhu ekrana nije bilo mjesta za kameru, smještena je u maloj garaži s lijeve strane uređaja. Izvadi se, magnetski postavi na vrh ekrana te automatski počne raditi. Ovo je zbilja dosad neviđeno i fantastično inovativno rješenje, koje bi se vrlo lako moglo početi pojavljivati u PC svijetu.

Laptop je težak samo 1,03 kilograma s ekranom od 14,6 inča, a debljina je nevjerojatno tankih 1 centimetar. Opremljen je sa šest zvučnika i pogoni ga Intel Core Ultra procesor. Ta dva uređaja, barem zasad, neće doći na hrvatsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:49