Sve ovisi o SAD-u i Kini

Oporavak Wall Streeta nakon četiri tjedan gubitaka, u fokusu trgovinski pregovori

Mjesec je završio s gubitkom od 2% nakon povlačenja kapitala iz rizične imovine zbog spora SAD-a i Kine
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon četiri tjedna gubitaka, na Wall Streetu su najvažniji indeksi prošli tjedan porasli, ponajviše zahvaljujući popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, no investitori su i dalje na oprezu pred novu rudnu trgovinskih pregovora između dva najveća svjetska gospodarstva jer je još jako puno neizvjesnosti oko carina i njihova utjecaja na moguće izbijanje recesije.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 3 posto, na 26.403 bodova, S&P 500 je ojačao 2,77 posto, na 2.926 bodova, a Nasdaq 2,72 posto, na 7.962 boda.

S rastom za gotovo 2,8 posto, S&P je ostvario najveći tjedni skok još od lipnja.

Ipak, kolovoz je završio s gubitkom od oko 2 posto, najvećim od svibnja, jer su investitori proteklih tjedana povlačili kapital iz rizične imovine uslijed eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata i inverzne krivulje prinosa po američkim državnim obveznicama, koja uobičajeno najavljuje recesiju u SAD-u.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrila je u četvrtak poruka iz kineskog ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o idućem krugu trgovinskih pregovora, koji bi trebao započeti u nedjelju, ali da će napredak u pregovorima ovisiti o tome hoće li Washington stvoriti povoljne uvjete.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, u jednom intervjuu da će pregovori zakazani za rujan biti na „drugačijoj razini”, ali nije iznio nikakve detalje o tome.

Izgledi da će se trgovinski pregovori nastaviti ipak su ohrabrili su ulagače, pa je u većini sektora S&P 500 indeksa cijene dionica proteklih dana porasle. Najviše pritom cijene dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

No, neki analitičari ukazuju na to da u porukama iz Kine nema previše sadržaja a SAD i dalje kani od 1. rujna nametnuti carine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika potvrdio je u srijedu da predsjednik Trump planira uvesti dodatnih 5 posto carina na listu 300 milijardi dolara vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. rujna, a na ostale od 15. prosinca, što je u prošli petak Trump i najavio, nakon ljutitih tweetova u kojima je reagirano na najavu Pekinga da će uvesti carine na američki izvoz. Tako bi SAD u nedjelju treba početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću.

„Ulagači postaju defenzivni s približavanjem vikenda, jer su pred njima tri dana tijekom kojih neće moći reagirati na vijesti, a mnogo je neizvjesnosti oko carina. Trenutno se sve vrti oko trgovinskih pitanja, a vjerojatno će tako ostati do kraja godine”, smatra Robert Phipps, direktor Per Stirling Capital Managementa.

Američka tržišta kapitala u ponedjeljak su zatvorena zbog praznika rada.

I na europskim burzama cijene dionica su porasle, a osim popuštanja trgovinskih napetosti na relaciji SAD-Kina, na europskim burzama ulagači su odahnuli i zbog završetka 3-tjedne političke drame u Italiji zbog kolapsa vlade i formiranja nove koalicijske vlade.

Frankfurtski DAX prošli tjedan ojačao je 2,82 posto, na 11.939 bodova, pariški CAC za 2,9 posto, na 5.480 bodova, a londonski FTEs za 1,62 posto, na 7.207 boda.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks tjedan je završio na 20.706 boda, gotovo bez promjena u odnosu na tjedan ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:52