Najava Vlade

Očuvanja radnih mjesta: Skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od 10 zaposlenih

Ilustracija
 Božidar Vukičević / CROPIX

Na Vladinoj sjednici u četvrtak najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta, koja bi se provodila u drugoj polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović rekao je da Vlada sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu očuvanja radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena.

Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, za tvrtke koje imaju više od 10 zaposlenih.

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije.

Očekuje da će ukupan trošak do kraja godine iznositi nešto manje od tri milijarde kuna, rekao je Aladrović.

Ujedno je ocijenio da su mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom "pokazale svu moć Vlade da sačuva radna mjesta". Podsjetio je da je provedba same potpore započela 23. ožujka te izvijestio da je do danas isplaćeno 5,3 milijarde kuna potpora, a s uključenim doprinosima ta se svota penje na 7,4 milijardi kuna.

Aladrovića raduju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji, kako je rekao, pokazuju da smo se s jučerašnjim i današnjim danom vratili na pretktiznu razinu zaposlenosti.

"Sada imamo više od milijun i 543 tisuće osiguranika, a u fazama prije nego što je kriza počela imali smo manji broj. Što se tiče tržišta rada možemo reći da smo uspješno savladali sve do sada postavljene prepreke", ocjenjuje Aladrović i dodaje da zadnjih mjesec dana konstantno pada broj nezaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2022 09:34