Zanimljiv eksperiment

Obrišete li Facebook bit ćete sretniji, ali odlazak ima i jednu veliku manu...

Sudionici istraživanja prijavili su da su dnevno imali jedan sat više slobodnog vremena
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Izbrišete li svoj profil na Facebooku, bit ćete sretniji, ali i manje informirani o aktualnim događanjima. Pokazalo je tako novo istraživanje Sveučilišta New York i Sveučilišta Stanford, a prenosi CNN Business.

Istraživači su platili sudionicima 102 dolara da svoje profile deaktiviraju na četiri tjedna. Tijekom tih mjesec dana ''slobode'' od Facebooka, ljudi su izjavili da su bili sretniji, općenito su manje vremena provodili na internetu, a manje su koristili i druge društvene mreže na kojima imaju otvorene račune. Sudionici su također prijavili da su imali otprilike jedan sat više slobodnog vremena dnevno dok su njihovi profili bili na 'spavanju'.

Dodatno, studija je pokazala i da su, nakon mjesec dana, bili manje politički polarizirani, ali i manje informirani o trenutnim događanjima.

Ipak, većina je sudionika po završetku istraživanja ponovno uplivala u Facebook vode i reaktivirala svoje profile, ali su ovu društvenu mrežu nastavili koristiti manje nego prije.

Riječima profesora Hunta Allcotta, ispitanici su uglavnom izražavali da je Facebook važna i pozitivna stvar u njihovim životima, a potvrdili su i da bi za prestanak korištenja te društvene mreže na četiri tjedna, očekivali isplatu od oko 100 dolara.

Studija, kako su potvrdili istraživači, nije imala u cilju donositi zaključke ''za'' ili ''protiv'' Facebooka, a pokazalo se, između ostalog, da Facebook „donosi velike benefite za svoje korisnike”.

Društvena je platforma, tako, predstavljala izvor zabave, prostor za aktivni angažman u zajednici, kao i mjesto za socijalizaciju.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su istovremeno kad je Facebook objavio rekordne prihode od 6,9 milijardi dolara u posljednjem kvartalu 2018. godine, kao i porast broja sjevernoameričkih i europskih korisnika. I to sve unatoč nizu skandala koji su ih tresli prošle godine. Facebook, inače, danas ima više od 2,3 milijarde korisnika koji ovu platformu koriste na mjesečnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:47