Apel građevinara

Obnova od potresa prilika je da dokažemo da smo odgovorno gospodarstvo

Ugrađivanje hrvatskih proizvoda u obnovi od potresa sljedeći je i ključni korak na putu prema oporavku
Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan još jedan u nizu sastanaka kojima HGK okuplja relevantne institucije i struke koje će sudjelovati u procesu obnove od potresa. Nakon što su teme žurnih radova na sanaciji, izrade smjernica za obnovu i korištenja hrvatskih proizvoda predstavljene inženjerima, izvođačima radovima, dimnjačarima i upraviteljima zgrada, danas su dijelom dijaloga postali i projektanti.

„Ova je kriza mogla puno gore pogoditi građevinsku industriju. Preduvjete za opstanak za vrijeme najstrožih epidemioloških mjera HGK je tražila kroz nastavak rada na gradilištima i dućana građevinskog materijala te kretanje radnika. Ugrađivanje hrvatskih proizvoda u obnovi od potresa sljedeći je i ključni korak na putu prema oporavku. Poziv da budemo odgovorni u ovakvoj krizi ima puno šire značenje, obuhvaća i odgovornost kroz gospodarsku aktivnost,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj na sastanku gdje su Udruženju tehničkog projektiranja HGK i Udruženju arhitekata HGK predstavljene aktualne smjernice.

Čagalj se osvrnula na dosadašnje aktivnosti HGK, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Građevinskog fakulteta i Hrvatske komore inženjera građevinarstva, istaknuvši ulogu upravitelja zgrada kao ključ povezivanja građana sa strukom i osnivanje zagrebačke Grupacije upravitelja unutar HGK kao platforme kroz koju to mogu i ostvariti.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir govorio je o žurnim radovima na zaštiti zgrada te o aplikaciji koja je u pripremi i koja će omogućiti praćenje računa i troškova. Oko upita struke za izradu projekta i povrata u prvotno stanje, Uhlir je rekao da aktualna regulativa definira hitne i nužne popravke. „U izradi je i izmjena i Tehničkog propisa za građevinske konstrukcije,“ napomenuo je Uhlir, budući da će taj propis omogućiti da se dio radova izvrši dok se ne donese zakon.

„Sada su nam potrebni priručnici i smjernice za hitne popravke, metodologije proračuna i tehnologije sanacije. S te strane možemo pomoći u ovom znanstvenom segmentu. Danas ćemo vam predstaviti i jedan prijedlog urgentnog programa. Protokoli moraju biti jasno definirati kako bi se znalo tko je za koji segment odgovoran,“ rekao je dekan Građevinskoga fakulteta Stjepan Lakušić.

Priručnik je predstavio voditelj tima stručnjaka za provjeru statike zgrada i profesor Građevinskoga fakulteta Josip Atalić, koji je naglasio da je veliki problem što nema svijesti o riziku od potresa i zamolio sve struke da skupa rade na tome. Priručnikom su definirane različite razine obnove: popravak nekonstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije, pojačanje konstrukcije i cjelovita obnova. Ponuđeno je nekoliko tehničkih rješenja za struku i građane. „To je kostur, koji će se nadopunjavati i mijenjati kako bi se najbolje pomoglo struci,“ naglasio je Atalić. Priručnik su izradili Građevinski fakultet i Hrvatska komora inženjera građevinarstva, čija je predsjednica Nina Dražin Lovrec također prisustvovala sastanku.

U priručnik je uključen i Katalog hrvatskih proizvoda, koji je HGK izradila s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebice prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa.

Tako su se prisutnima predstavili i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK i Udruženje industrije nemetala i građevinskih materijala HGK, čiji su proizvodi u Katalogu, a za sljedeći tjedan najavljen je i panel u organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava – HUPFAS uz podršku Hrvatske gospodarske komore, koji će okupiti sve dionike relevantne za temu obnove od potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:02