Ponuda iz BiH

Objavljena javna ponuda za lanac benzinskih crpki u susjednoj BiH u suvlasništvu Ine

Banjalučki NES ponudio je otkupnu cijenu manju od nominalne u kapitalu Krajinapetrola
Ina pumpa
 / INA

Banjalučki NES objavio je jutros javnu ponudu za preuzimanje lanca benzinskih crpki u susjednoj BiH Krajinapetrol čiji je suvlasnik naša najveća kompanija Ina.

U vlasništvu NES-a je 32,24 posto Krajinepetrola, a banjalučka tvrtka izrazila je kroz javnu ponudu spremnost otkupiti sve preostale dionice 'Krajinapetrola' za 0,81 konvertibilnu marku, odnosno tri kune i 14 lipa za dionicu.

Kao polazište u određivanju ponuđene cijene otkupa, NES je uzeo prosječnu cijenu trgovanja u posljednjih šest mjeseci na banjalučkoj burzi od 0,61 konvertibilne marke. Ponuđena cijena manja je od nominalne unesene u temeljni kapital društva i iznosi konvertibilnu marku, odnosno tri kuna i 82 lipa za dionicu.

Javni ponuditelj je dao rok od mjesec dana za prihvaćanje njegove ponude, a spreman je isplatiti ostale dioničare u roku deset dana od okončanja spomenutoga roka. Radi se o tvrtki koja je osnovana prije samo četiri godine, raspolaže terminalom mazuta u Banja Luci, dvama benzinskim crpkama i kamionima za prijevoz nafte i naftnih derivata. Kao izvoznik mazuta i bitumena, NES je prisutan i na tržištu Slovenije.

Uz NES i Inu, najveći dioničari Krajinepetrola, među ostalima, su javni fondovi Republike Srpske te pojedinci. Akcijski fond RS-a je najveći pojedinačni dioničar Krajinepetrola s 42,26 posto vlasništva.

Osim kroz suvlasništvo Krajinepetrole od 9,7 posto, interesi Ine u toj kompaniji, čiji je sjedište u Banja Luci a raspolaže s 14 benzinskih crpki te skladištima nafte i plina, postoje i na temelju zahtjeva za povrat imovine oduzete u raspadu Jugoslavije.

Naime, Krajinepetrol počeo je s poslovanjem na crpkama koje je u susjednoj državi izgradila Ina za vrijeme Jugoslavije. Zbog suvlasništva i zahtjeva za povrat imovine, mediji u BiH jesenas su objavili neslužbene informacije da Ina provodi dubinsku analizu Krajinepetrola radi ponude za preuzimanje.

Naša najveća kompanija nije ni potvrdila ni demantirala informacije u planu preuzimanja Krajinepetrola. U prilog tvrdnjama da Ina planira preuzimanje Krajinapetrola, bosanskohercegovački mediji podsjećali su i na podatak da Ina ima najveću maloprodajnu mrežu u susjednoj državi od 45 benzinskih crpki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05