Inovacije

ZICER Plavi ured do sada je poduzetnike podržao s više od 33 milijuna kuna

U pet godina postojanja u ZICER Plavom uredu je tako održano 750 edukacija, prošlo ih je oko 12,5 tisuća polaznika
Olivera Majić, Milan Bandić, Frane Šesnić, Mirka Jozić i Janko Bobetko
 Ranko Šuvar / CROPIX

Putem ZICER Plavog ureda poduzetnicima je dosad ukupno plasirano više od 33 milijuna kuna potpora, a educirano je oko 12,5 tisuća potencijalnih i aktualnih poduzetnika, istaknuto je u ponedjeljak na obilježavanju pete godišnjice djelovanja tog ureda.

ZICER Plavi ured je poduzetnički centar Grada Zagreba, koji djeluje u okviru Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), a kako kaže direktor tog centra Frane Šesnić, ZICER Plavi ured predstavlja središnje mjesto za poduzetnike na kojem svi mogu dobiti pravu i konkretnu informaciju potrebnu za idući poslovni korak.

"Vrlo je velika stopa uspješnosti onih koji su tu kod nas tražili informacije", ističe Šesnić.

U pet godina postojanja u ZICER Plavom uredu je tako održano 750 edukacija, prošlo ih je oko 12,5 tisuća polaznika, odrađeno je 8.600 individualnih savjetovanja s potencijalnim poduzetnicima, a kroz ured je poduzetnicima plasirano 33,9 milijuna kuna potpora, od čega je oko 10 milijuna kuna dodijelio Grad Zagreb, dok oko 20 milijuna kuna otpada na program HAMAG-BICRO-a, navodi Šesnić.

Zagreb, 090320.
ZICER, Vodnikova ulica.
Svecano obiljezavanje 5. godisnjice djelovanja ZICER Plavog ureda.
Na fotografiji: Frane Sesnic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Podsjetio je da ZICER na Zagrebačkom velesajmu ima prostore i hub za startupove, a Grad Zagreb u obnovu i opremanje ulaže dodatnih oko 130 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisjetio se početka 2000. godine kada je stopa nezaposlenosti u Zagrebu bila viša od 12 posto, a sada je 3,6 posto.

"Tome je tako između ostalog zahvaljujući i Plavom uredu. Puna podrška direktoru Šesniću i vrijednim djelatnicima ureda, a naročito poduzetnicima, koji imaju 'kliker', volju, snagu, želju i viziju, koju pomoću ureda ostvaruju", izjavio je Bandić.

Zagreb, 090320.
ZICER, Vodnikova ulica.
Svecano obiljezavanje 5. godisnjice djelovanja ZICER Plavog ureda.
Na fotografiji: gradonacelnik Milan Bandic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Uspješne poduzetničke priče

Svoje uspješne poduzetničke predstavilo je i pet korisnika usluga ZICER Plavog ureda.

Natalija Jagunić vlasnica je Kiše slatkiša, tvrtke za proizvodnju slastica, u Plavom uredu dobila je sve potrebne informacije oko pokretanja posla, kao i potporu za samozapošljavanje za proizvodnju od 75 tisuća kuna. "Uvijek kad sam stala pred zid, oni su uvijek bili tu za riješiti moj problem", slikovita je Jagunić.

Aleksandar Gavrilović s kolegom Igorom Kolarom otvorio je tvrtku za videoigre Gamechuck, a od Plavog ureda su također dobili potporu za samozapošljavanje. Tvrtka danas već broji 10-ak zaposlenih, a Gavrilović kaže da je vjerojatno ne bi ni bilo bez potpore ureda.

Ivan Mandić je sa suprugom Nikolinom pokrenuo Synergy Fitness. Plavi ured su kao nezaposleni posjetili 2016. godine, a osim korisnih savjeta i informacija, uspjeli su ostvariti i potporu za samozapošljavanje te potom otvoriti vlastiti fitness centar, koji danas broji oko 70 klijenata.

Zagreb, 090320.
ZICER, Vodnikova ulica.
Svecano obiljezavanje 5. godisnjice djelovanja ZICER Plavog ureda.
Na fotografiji: Frane Sesnic, Mirka Jozic, Janko Bobetko i Mirza Sabic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Frane Šesnić, Mirka Jozić, Janko Bobetko i Mirza Šabić

Daria Markić vlasnica je obrta Littera M. Design, odnosno brenda Magical Book Lab, a bavi se izradom multimedijalnih, personaliziranih foto knjiga, radosnica za bebe i personaliziranih rokovnika. O vlastitom projektu i pokretanju obrta počela je razmišljati prije tri godine, a ubrzo je odradila savjetovanje pa potom i edukacije u Plavom uredu. Za inovacije u poslovanju obrt je u 2018. i 2019. uspio ostvariti i potpore Grada, a Markić napominje da bez objava Plavog ureda na internetskim stranicama i društvenim mrežama o raspoloživim potporama za te potpore vjerojatno ne bi ni znali.

Daniel Pintarić, vlasnik tvrtke Subcraft za proizvodnju ronilačkih odjela, karbonskih peraja i vodenih pušaka, pohvalio je profesionalnost Plavog ureda te navodi da su ostvarili potpore za inovaciju, bez kojih je teško uopće krenuti u ovakve projekte.

Trenutno 90 posto proizvodnje izvoze na desetak svjetskih tržišta, pri čemu peraja koju proizvode spada među "tri najbolje na svijetu", kaže Pintarić. Po njegovim riječima, jedan ronilac koji je koristio Subcraft peraje ostvario je i svjetski rekord, a to je "posebno dobar i neopisiv osjećaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:33