S krova na police

Zaživjela urbana farma: Ovaj supermarket uzgaja i prodaje povrće s vlastitog krova

Belgija bi mogla postići svoj cilj od 30 posto proizvodnje voća i povrća kroz urbanu poljoprivredu, prije 2035.
Vrt na krovu, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Pokušavajući stvoriti najkraći mogući opskrbni lanac, supermarket u Bruxellesu prodaje proizvode proizvedene na vlastitom krovu, bez pesticida i konzervansa, samo nekoliko sati nakon što su ubrani. Proizvodi se beru ujutro u osam sati, a već sat kasnije su u trgovini, čime se ubrzava vrijeme njihove dostave i smanjuju se troškovi prijevoz.

Delhaize, belgijski lanac supermarketa Aholda Delhaizea, pokrenuo je prije nekoliko godina projekt "Urbana farma", koji je zaživio sredinom prošle godine, kako bi zadovoljio sve veći broj ekološki osvještenih potrošača koji brinu o tome što jedu i otkuda dolazi hrana koju jedu.

Vrt sadrži redove povrća, rajčice i razne salate, jagode, kao i staklenik za hladnije mjesece. Površine je 320 četvornih metara, proizvodi i vlastitu energiju zahvaljujući solarnim panelima postavljenima uz vrt, prvi je takve vrste u belgijskim trgovinama Delhaize te služi kao probni rad. No, u Delhaizeu vjeruju da bi i druge trgovine u budućnosti mogle izgraditi vlastite vrtove.

Ako svi prihvate ideju, kao što je Delhaize učinio, Belgija bi mogla postići svoj cilj od 30 posto proizvodnje voća i povrća kroz urbanu poljoprivredu, prije 2035. godine, kao što je trenutačno planirano.

Pogledajte video koji je lani snimio Svjetski gospodarski forum, o ovom neobičnom supermarketu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:12