U teškom minusu

Zabilježen najveći pad tržišta pametnih telefona u povijesti: 'Najgore tek dolazi...'

Isporuke pametnih telefona samo u veljači ove godine pale su za 38 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.
Apple trgovina, New York
 AFP

Isporuke pametnih telefona samo u veljači ove godine pale su za 38 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. kada je ta brojka iznosila 99,2 milijuna uređaja. Tako je prošlog mjeseca isporučeno 61,8 milijuna.

- Ovo je najveći pad tržišta pametnih telefona u povijesti – tvrdi analitičarka Linda Sui iz Strategy Analyticsa.

Kako prenosi CNBC, zbog koronavirusa tijekom veljače proizvodnja je u nekim dijelovima Kine, koja je najveće tržište, gotovo zaustavljena. Osim što se telefoni nisu proizvodili, na tom je tržištu zabilježen i veliki pad potražnje, ali i prodaje. Taj pad potražnje ne odnosi se samo na najjače i najskuplje modele pametnih telefona, već je smanjena i kupovina telefona u svim kategorijama, uključujući i one najjeftinije.

Da je blagi oporavak tržišta ipak vidljiv potvrđuje i vijest da je Apple ponovo otvorio svoje trgovine u Kini, no stručnjaci upozoravaju kako još uvijek moramo biti oprezni, te da nema razloga prevelikom optimizmu

- Usprkos znakovima oporavka u Kini, koji označavaju i ponovni početak proizvodnje mobilnih uređaja, očekuje se da će isporuke ostati slabe i tijekom ožujka, a nije teško zaključiti da se isto može očekivati i za mjesece koji dolaze - upozoravaju stručnjaci, te dodaju kako nitko još uvijek nema odgovor na pitanje kada će se situacije primiriti, te ističu kako se čini da ono najgore za mobilnu industriju i tržište pametnih telefona tek dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:49