Student DIGI Award

Vrt u dnevnom boravku: 'Pun stol povrća iz našeg uređaja korisnika bi stajao dva eura'

Ideja nam je bila da uređaj bude vizualno atraktivan, ali i da uštedi prostor... i novce
Tim Urban Oasis: Marko Ratković, Lucija Jelavić, Mateo Cahun, Nikolina Martinec
 Marko Todorov / CROPIX

Studentski tim Urban Oasis osmislio je uređaj za aeroponski uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Urban Oasis je zapravo “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel. Aeroponski znači da se u uređaju biljke uzgajaju bez zemlje, samo uz pomoć vodene pare. Treba samo utičnicu za struju.

Kako nam je objasnio 23-godišnji Marko Ratković, student FER-a i voditelj tima, upravo su složili prvi uređaj s kojim bi trebali krenuti u serijsku proizvodnju, a već imaju i pet prednarudžbi od nekoliko hrvatskih tvrtki koje bi uređaj Urban Oasis postavile u svoje prostorije.

Vrijeme izrade

- Jedan od razloga zašto smo se prijavili na Student DIGI Award jest i to što nam trebaju sredstva za proizvodnju i skaliranje uređaja za domaće i strano tržište. U fokusu su nam zapadnoeuropske države, a posebno bismo se voljeli probiti na tržište Nizozemske - kaže sa smiješkom mladi Ratković, dodajući kako im trenutačno treba oko tjedan dana da bi složili deset uređaja.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: vitrina. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Urban Oasis

Urban Oasis je visine oko dva metra i širine pola metra. Sa svih je strana omeđen staklom, a unutra se nalazi šesterokutni vertikalni cilindar u koji se polažu biljke. Za sam dizajn uređaja, kao i za posebne čašice u koje se polažu biljke, zadužene su dvije članice tima, Lucija Jelavić i Nikolina Martinec, obje studentice krajobrazne arhitekture na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Privlači ih, kažu, spoj dizajna i biologije, a time su se vodile i u osmišljavanju izgleda uređaja. Osim njih, nacrte uređaja izradile su njihove tri kolegice arhitektice Lea Majzec, Nika Bralić i Jelena Burnić.

- Ideja nam je bila da uređaj bude vizualno atraktivan, ali i da uštedi prostor. Prostor za uzgoj u Urban Oasisu jednak je 1,5 četvornih metara vrta. Koncept vertikalnih vrtova nije novost, ali sustav navodnjavanja je posve drugačiji od klasičnih horizontalnih vrtova. Mi koristimo vodenu paru, zato moramo paziti gdje ćemo postaviti koju biljku. One koje trebaju više vode idu na dno, a one koje trebaju manje na vrh. Znači, ne koristi se zemlja, samo biljka i korijenje - objašnjava nam 23-godišnja Nikolina Martinec, iskusna vrtlarica čija obitelj drži i OPG Martinec na zagrebačkom Žitnjaku.

Spremnik za vodu

U donjem dijelu uređaja, naime, nalazi se spremnik za osam litara vode, koju ultrasonična parilica pretvara u čestice, vodenu paru, a ventilator ih šalje prema vrhu uređaja. Korijeni biljaka love te čestice i tako ih se zalijeva. Uređaj je opremljen i LED lampicama koje odašilju svjetlost za fotosintezu, te posebnim senzorima koji prate temperaturu, vlagu i tlak. Oni prikupljaju podatke i sami reguliraju atmosferu u uređaju. Sve što korisnik mora napraviti jest uključiti uređaj u struju i svaka dva tjedna, u prosjeku, dolijevati vodu u spremnik jer je uređaj iznimno štedljiv s vodom. To je to. Za tu “pamet” uređaja zadužen je programer tima i jedan od idejnih začetnika Mateo Cahun.

- Urban Oasis je u svakom trenutku spojen na cloud (oblak). Od tamo vuče sve podatke o uvjetima i atmosferi koja je potrebna za uzgoj svake pojedine biljke. Zbog toga, a i zbog ugrađenih senzora, korisnik će moći, preko aplikacije koju razvijamo, pratiti što se unutra događa te dobiti procjenu kada će njegova biljka biti spremna za ubiranje - tumači Cahun. Dodaje da će jednom, kada prodaju stotinjak uređaja, moći ponuditi i IoT mogućnosti, ubirući podatke iz svih uključenih uređaja zajedno i tako raditi na tome da bude još pametniji.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: vitrina. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
"Pametna vitrina"

Cijela je ideja počela 2018. godine kada su se Marko i Mateo prijavili na natječaj za smart city rješenje Inovacijskog centra “Nikola Tesla”. Tamo su pobijedili, a nagrada je bila da svoju inovaciju mogu izložiti na globalnom natjecanju smart city rješenje u Dubaiju.

Bosiljak i cikla

- Tamo smo shvatili da postoji veliko tržište za naš uređaj i ostvarili neke vrijedne kontakte među tamošnjim tvrtkama. Rekli su nam da im se javimo kada ćemo moći proizvoditi stotinjak komada - prisjeća se Marko Ratković iz Gospića.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: tim uz vitrinu. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Tim Urban Oasis

Nakon toga slijedila je još jedna izložba hrvatskih inovatora u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Nakon povratka, pričaju, timu su se priključile agronomke Lucija i Nikolina te su krenuli u ozbiljniji razvoj i eksperimentiranje na prvom prototipu. U njemu su uspješno uzgojili mikro-zelenje, kulture poput bosiljka, cikle i kukuruza, i to im je bio dokaz da koncept funkcionira. Za uspomenu, taj prototip od bijelog pleksiglasa još uvijek čuvaju u svojem uredu u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) gdje su se smjestili u lipnju prošle godine.

U sklopu ZICER-a sudjelovali su lani i na EIT Climate-KIC akceleratoru za startupe. Tamo su prošli edukacijski program i ostvarili bespovratna sredstva koja su im, kažu, bila odskočna daska za kreiranje ozbiljnog poslovnog plana.

Zagreb, 110320.Tim 
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuciTim . 
Na fotografiji: vitrina. Marko Todorov 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Urban Oasis, uređaj za aeroponski uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru

- Svi naši kupci, a uređaj bi bio idealan za hotele, boutique hotele i prostore tvrtki, prvih mjesec dana plaćaju samo polovicu cijene uređaja. To je da pokrijemo troškove izrade. U tom razdoblju bismo surađivali i razvili odnos, vodili kupca kroz cijeli proces upravljanja uređajem, aplikacijom i uzgojem biljaka. Tek nakon mjesec dana, ako se kupac odluči na uređaj, plaća punu cijenu - objašnjava Ratković koji je odmah preuzeo menadžersku ulogu u timu.

Točnu cijenu uređaja nisu htjeli otkriti, ali kažu da je upola manja od konkurentskih uređaja drugih europskih proizvođača.

- Nakon kupnje uređaja svaki bi korisnik povrat investicije počeo ostvarivati već za dvije godine korištenja. Prema našem izračunu, cijeli stol pun povrća iz Urban Oasisa korisnika bi stajao samo dva eura - zaključuje uvjerljivo Ratković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:34