'Woven City'

VIDEO/FOTO: Šef slavnog automobilskog koncerna želi izgraditi grad budućnosti

Toyota u Japanu želi izgraditi jedan pokusni grad u kojemu bi taj koncern pod realnim okolnostima testirao tehnologije poput autonomne vožnje
Akio Toyoda
 Robyn Beck / AFP

"Je li taj čovjek poludio? Zar misli da je neka vrsta japanskog Willyja Wonke?", šaljivo primjećuje Akio Toyoda, šef japanskog automobilskog koncerna Toyote, aludirajući pritom na lik iz filma "Charlie i tvornica čokolade". Naravno da računa sa skeptičnim reakcijama, kaže taj 63-godišnjak, ali je uvjeren da će svi profitirati od tog plana jer će se na jednom mjestu moći istražiti kauzalni odnos različitih tehnologija. Za njega je izgradnja grada budućnosti životni san, istaknuo je Toyoda na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu.

Živi laboratorij

Toyota u Japanu želi izgraditi jedan pokusni grad u kojemu bi taj koncern pod realnim okolnostima testirao tehnologije poput autonomne vožnje. No u tom "living laboratory" ili "živom laboratoriju" neće navodno samo biti testirani automobili, planirana su i istraživanja vezana uz višegeneracijski suživot budućnosti, robotike, umrežavanja kućanstava pomoću umjetne inteligencije, novih formi javnih prijevoznih sredstava, novih pristupa u poljoprivredi i u zdravstvenom sektoru, kao i puno toga više.

U tijesno isprepletenom gradu "Woven City" bi isprva trebalo živjeti oko 2.000 ljudi - između ostalog Toyotini zaposleni sa svojim obiteljima, umirovljenici i znanstvenici. Za te svrhe bi se trebao preurediti areal jedne zatvorene tvornice u blizini planine Fuji. Taj areal, kako se navodi, ima površinu od oko 70 hektara. Za gradskog arhitekta je angažirana danska zvijezda te branše Bjarke Ingels. Polaganje kamena temeljca je planirano za narednu godinu, kako se navodi iz tog japanskog koncerna, piše Deutsche Welle.

Veliki dio infrastrukture, na primjer baterijski pogoni za dobivanje energije, bit će izgrađen pod zemljom. Jer većina te infrastrukture bi trebala imati pogon na vodik. Zgrade bi trebale biti izgrađene od drveta i na krovovima bi se trebali postaviti solarni paneli.

Toyotina "e-Palette"-serija kao višenamjensko vozilo

Središnju ulogu u tom konceptu zauzimaju Toyotina autonomna višenamjenska vozila koja bi se mogla koristiti za transport ljudi, ali i kao mobilne poslovnice, dućani ili uredi. Ta četvrtasta vozila naziva "e-Palette" je koncern predstavio prije dvije godine u Las Vegasu. U ponedjeljak je južnokorejski konkurent Hyundai prezentirao sličan koncept.

Toyota nije prvi tehnološki koncern koji se iskušava u izgradnji gradske infrastrukture. Google je već 2017. najavio sličan projekt u kanadskoj metropoli Torontu, ali samo na jednoj površini od oko pet hektara.

Autonomna vozila u trendu

Već na početku sajma CES je postalo jasno da autonomna vožnja zauzima sve konkretnije forme i da se sve više igrača pojavljuje na terenu. Tako je proizvođač čipova Qualcomm najavio početak poslovanja s računalima za automatiziranu vožnju i robot-taksije. Prva vozila bi se trebala pojaviti na cestama 2023. godine.

A i kineski specijalist za dronove DJI je upleo svoje prste u to tržište. To poduzeće namjerava ponuditi znatno jeftinije proizvode za laserske radare kojima autonomna vozila detektiraju svoje okruženje.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 15:38