Čista energija

Video: Ovo je pet megaprojektata koji će promijeniti budućnost energetike u svijetu

'Obnovljivci' neupitno imaju sposobnost promijeniti svjetski energetski krajolik
Ilustracija: farme vjetra i vjetrolektrane u Kini i Australiji
 Tim Wimborne, Carlos Barria, Wan Zanping / Reuters / Profimedia, Sipa Press

Budući da se obnovljivi izvori energije više ne smatraju nišnom tehnologijom, zemlje i energetske tvrtke krenule su u utrku kako bi impresionirale svijet veličinama svojih projekata čiste energije i pokazale svoj pravi potencijal.

Neke su projekte zemlje pokrenule da zadovolje povećane nacionalne energetske potrebe nakon postupnog ukidanja elektrana na fosilnim gorivima. Drugi, pak, su pokrenuti jer žele zemlje koristiti svoju konkurentsku prednost i stvoriti mogućnosti za izvozom energije. Na kraju krajeva, 'obnovljivci' imaju i svojevrstan šarm, što god pojedinci 'trubili' o tome jer imaju sposobnost promijeniti svjetski energetski krajolik.

U nastavku donosimo neke od najvećih svjetskih projekata obnovljivih izvora energije, koji zorno prikazuju da je energetska tranzicija budućnost.

TuNur projekt - 4000 MW, solar – Tunis

TuNur je projekt solarne energije u Tunisu kojim se želi iskoristiti konkurentska prednost zemlje u sunčevoj energiji kako bi se opskrbljivala Europa. Projekt se nalazi u novoizgrađenom solarnom kompleksu u jugozapadnoj Tunisu, a koristit će CSP tehnologiju (Concentrated Solar Power), koja koristi parabolična ogledala povezana sa sustavom za pohranu energije, na površini većoj od 5.000 hektara - gotovo tri puta veća površina od Manhattana.

Ideja je da se pokušaju oživjeti europski planovi za uvoz jeftine čiste energije iz Sjeverne Afrike u Europu, a plan je da podvodni kabelski sustavi prenosi čistu električnu energiju u Europu putem tri različite rute, što bi trebalo ići po fazama. Ako se planovi ne poremete, prva faza bi mogla biti gotova do 2020.

Azijski hub za obnovljivu energiju (AREH) - 6000 MW, solar /vjetar - Australija

Međunarodni konzorcij energetskih tvrtki predstavio je svoje planove za izvoz energije sunca i energije vjetra od zapadne Australije do jugoistočne Azije preko Indonezije i Singapura. Hibridna elektrana bi se smjestila na 14.000 četvornih kilometara na ravnoj pustinjskoj zemlji na sjeverozapadnoj obali Australije. Bilo bi obuhvaćeno oko 1.200 vjetroturbina kompanije Vestas i 10 milijuna solarnih ploča, ukupnog kapaciteta od 6.000 megavata (MW), od čega će 4.000 MW dolaziti od energije vjetra, a 2.000 MW od solara. Procjenjuje se da će ta količina biti dovoljna za opskrbu električnom energijom više od sedam milijuna kućanstava.

Grand Inga hidro projekt - 40.000 MW, hidroenergija - DR Kongo

Smješten u Demokratskoj Republici Kongo, Inga je najveći predloženi hidroenergetski projekt. Ako bude dovršen, imat će dvostruko veći kapacitet od brane Three Gorges u Kini, od 22.500 MW i koja trenutačno drži rekord. Predložena lokacija za Ingu nalazi se na rijeci Kongo, drugoj po veličini rijeci na svijetu, koja zbog blizine ekvatora čini izvrstan izvor hidroenergije.

Zbog svojih potencijala za pokriće značajnog energetskog manjka u Africi, projekt je već niz godina na dnevnom redu mnogih međunarodnih razvojnih banaka i energetskih tvrtki. Štoviše, neki smatraju da bi se iz ove hidroelektrane energijom moglo snabdijevati većinu kontinenta. Međutim, malo je zasjenjen određenom dozom zabrinutosti jer, s obzirom na političke prilike u zemlji, postoji određeni strah investitora od korupcije. Osim toga, mnogi su zabrinuti zbog utjecaja na okoliš tako velikog hidro projekta jer uključuje gubitak bioraznolikosti.

Tidal Lagoon Cardiff - 3,400 MW (plimski projekt) – Wales, Velika Britanija

Tidal Lagoon Power (TLP) je inovativni projekt obnovljivih izvora energije koji se nalazi između Cardiffa i Newporta. Nakon dovršetka, projekt će biti u mogućnosti pružiti električnu energiju svakom kućanstvu u Walesu, što je više od tri milijuna ljudi, koristeći samo moćne plime u zapadnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva. Proces razvoja započeo je 2013. godine, a projekt je dobio odobrenje za mrežni priključak u rujnu 2017. godine.

Farma vjetra Gansu - 10,000 MW, vjetar - Kina

Projekt farme vjetra Gansu odobren je od strane kineske vlade 2008. godine i utjelovljuje ambicije Kine da postane globalni lider u obnovljivim izvorima energije i odmakne se od ovisnosti o ugljenu. Sastoji se od velikih vjetroelektrana - u pogonu, u izgradnji ili u planu - a smješten je u zapadnoj pokrajini Gansu u Kini i planiran je u nekoliko faza. Trenutačno, s instaliranim kapacitetom većim od 6.000 MW, Gansu projekt se već smatra najvećom farmom vjetra na svijetu. Cilj je da naraste na ukupno 10.000 MW, što zahtijeva ulaganje od 16 milijardi dolara.

Prva faza od 3.800 MW sastoji se od 20 vjetroturbina od 200 MW i 100 MW, druga faza od 8.000 MW se sastoji od 40 dodatnih vjetroturbina od 200 MW. Međutim, gotovo 7.000 vjetroturbina koje su trenutno puštene u rad rade s malim kapacitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:47