Putovanje brzinom od 1000 km/h

U španjolskom gradu će se izgraditi prvi Hyperloop, a trebao bi voziti već 2020.

Riječ je o kapsulama koje bi “katapultirale putnike” brzinom većom od 1200 kilometara na sat
El Puerto de Santa Maria i model Hyperloopa u krugu
 Emilio J. Rodríguez Posada / Marcelo de Pozo / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Uskoro bi se uspavani španjolski grad s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti u državi (27 posto) mogao probuditi i to zahvaljujući proizvodnji Hyperloop kapsula, piše Bloomberg.

Obalni grad El Puerto de Santa María u blizini Cádiza već se godinama muči sa stvaranjem radnih mjesta van turističkog sektora, no gradonačelnik David de la Encina pozivom investitora to je promijenio. Naime, El Puerto, koji ima 88.000 stanovnika, bi mogao postati centar high-tech proizvodnje brzih kapsula Hyperloopa, odnosno futurističke tehnologije koja je trenutno samo dio power point prezentacija startupova iz Londona i San Francisca. Tu je tehnologiju zamislio Elon Musk te ju je predstavio u 2013., a riječ je o kapsulama koje bi “katapultirale putnike” brzinom većom od 1200 kilometara na sat.

Sam plan počinje s realizacijom u tvornici betona i čelika na marginama grada te će ondje, kako su najavili, startup iz Los Angelesa, Hyperloop Transportation Technologies (HTT), izgraditi prvo superbrzo vozilo. Da su ozbiljni u svojoj namjeri dokazuje činjenica da su izgradili i predstavili prvi svjetski prototip Hyperloop kapsule u stvarnoj veličini, a ta je kapsula nazvana Quintero One.

Marcelo de Pozo / REUTERS
Predstavljanje prototipa Hyperloopa kompanije Hyperloop Transportation Technologies

HTT je, naime, prva kompanija s konkretnim odgovorom na Muskovu zamisao, a na razvoju tehnologije surađuje s više od 40 kompanija i 800 inženjera u 42 zemlje diljem svijeta. U El Puertu je sklopio partnerstvo s Airtificialom koji će pokriti troškove izgradnje kapsule u zamjenu za dionice HTT-a. Do sada je, kako piše Bloomberg, ta španjolska kompanija uložila 25 milijuna eura kako bi opremila objekt u kojem će kapsula biti izgrađena. Kompanija se nada da će prva komercijalna linija na granici Dubaija i Abu Dhabija biti otvorena već 2020. kada će se u Dubaiju održati Expo festival. Ta bi linija trebala biti duga deset kilometara.

Gradonačelnik El Puerta nada se da bi ostvarenjem Muskova sna njegov grad vratila u dane ponosa i slave kada je bio ekonomskim središtem. Doduše, to je bilo prije 500 godina.

- Teško mi je shvatiti zašto regija s toliko resursa ima toliko financijskih problema – rekao je de la Encina u jednom od intervjua dodavši da bi projekti poput Hyperloopa mogli pomoći El Puertu da bude pokretač inovacija kao što je bio prije nekoliko stoljeća.

Inače, hyperloop projekti veoma su popularni u španjolskoj Andaluziji gdje milijarder Richard Branson 2020. namjerava otvoriti istraživački centar svojeg Virgin Hyperloopa One, direktnog konkurenta HTT-a.

Marcelo de Pozo / REUTERS
Predstavljanje prototipa Hyperloopa kompanije Hyperloop Transportation Technologies

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:32