Građevinski pothvat

U Dubaiju se gradi novi toranj, imat će 210 katova i bit će visok 928 metara!

Novi toranj bi titulu najviše zgrade svijeta preuzeo od obližnjeg Bury Kalifa nebodera
The Tower at the Dubai Creek, ilustracija
 Profimedia, Ferrari

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, mogli bismo prozvati prijestolnicom super visokih nebodera. U ovom stoljeću tamo su izgrađeni su deseci novih nebodera, od kojih su čak 22 viša od 300 metara, a još 19 ih je visoko između 250 i 300 metara.

Među njima je najpoznatiji i najviši Burj Kalifa, koji nakon otvaranja 2010. godine nosi titulu najvišeg nebodera na svijetu, s čak 828 metara visine od podnožja do samog vrha.

No, tu titulu mogao bi izgubiti već za dvije do tri godine i to od tornja koji se također gradi u Dubaiju u sklopu velikog rezidencijalno-poslovnog projekta Dubai Creek Harbour. Iako arhitekti i građevinari ne žele otkriti precizne dimenzije novog tornja, neslužbeno nazvanog The Tower at the Dubai Creek Harbour, više medija pisalo je kako će biti visok čak 928 metara, točno 100 više od Burj Kalife. Ranije ove godine čak se spekuliralo da bi mogao biti visok i 1300 metara, ali ta se brojka čini preuveličanom.

Poznato je da će novi toranj imati čak 210 katova i da će pri vrhu imati istaknuti ovalni dio u obliku cvjetnog pupoljka u kojem će biti 10 čak 10 platformi s kojih će pucati pogled na grad, al i daleko šire područje. Uz to, tijekom noći s tornja će visoko u nebo biti usmjerena snažna svjetlosna zraka. Cijeli projekt trebao bi koštati oko milijardu dolara, a vjerojatno i više od toga s obzirom na nepredviđene troškove koji su uobičajeni kod ovakvih megaprojekata.

Profimedia, Ferrari
The Tower at the Dubai Creek, ilustracija

Dodatnu vrijednost cijelom projektu daje i podatak da je u njegovom projektiranju sudjelovao i svjetski poznati arhitekt, Španjolac Santiago Calatrava.

Profimedia, Ferrari
Dubai Creek Tower, ilustracija

No, ako će ovaj toranj zaista biti visok 928 metara mogao bi titulu najviše na svijetu izgubiti nekoliko godina nakon otvaranja. Naime, u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džedi, gradi se takozvani "Toranj kraljevstva" koji bi trebao premašiti visinu od jednog kilometra. No, taj projekt sporo napreduje i radovi se često zaustavljaju zbog nedostatka financija i drugih razloga te se ne može sa sigurnošću reći kada će biti dovršen.

Profimedia, Ferrari
The Tower at the Dubai Creek, ilustracija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2023 23:46