Zasebno tržište

U 11 godina Apple je programerima putem App Storea isplatio više od 120 milijardi dolara

Naša platforma kreirala je jednu potpuno novu nišu poslova koji do tada nisu postojali, istaknuo je Jeff Williams
Ilustracija, iPhone X
 Thomas Peter / REUTERS

Appleova trgovina mobilnih aplikacija, App Store, danas broji više od 2,2 milijuna različitih programa.

Kada je 2008. godine kreiran američki tehnološki gigant vjerojatno nije bio svjestan da će njihova digitalna trgovina na kojem je tada bilo nešto više od 500 programa 11 godina kasnije postati jedno od vodećih tržišta mobilnih aplikacija.

- Naša platforma kreirala je jednu potpuno novu nišu poslova koji do tada nisu postojali – istaknuo je glavni operativni direktor Applea, Jeff Williams.

Kako navodi Fox Business, programeri koji svoje aplikacije besplatno ili uz naknadu korisnicima nude na App Storeu samo prošle godine zaradili su 34 milijarde dolara, što je 28 posto veće u odnosu na prethodnu 2017. Tako primjerice, u SAD-u trenutno postoji više od 1,9 milijuna programera koji svoje programe nude na ovoj digitalnoj trgovini.

- Kreiranjem App Storea, svakom pojedincu omogućili smo lakši pristup milijunskom tržištu. Upravo je to najveći uspjeh ovog projekta – objasnio je Williams.

Inače, od lansiranja platforme do danas, ovaj američki div programerima je ukupno isplatio više od 120 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 09:12