Prvi na svijetu

Trijumf Kineske svemirske agencije: Lansirali satelit za vezu s tamnom stranom Mjeseca

Satelit Queqiao orbitirat će oko Zemlje na udaljenosti od oko 455.000 kilometara
Ilustracija - lansiranje kineskog satelita i centra Xichang
 REUTERS

Kineska svemirska agencija u ponedjeljak je lansirala satelit čija je svrha istraživanje tamne strane Mjeseca, objavila je državna novinska agencija Xinhua. Satelit Queqiao služit će za komunikaciju sa sondom koju Kina planira poslati na tamnu stranu Mjeseca u budućnosti.

- Ovo lansiranje je ključni korak za Kinu u ostvarenju njenog cilja poslati prvu sondu koja će meko sletjeti na drugu stranu mjeseca, rekao je direktor projekta komunikacijskog satelita Zhang Lihua.

Satelit Queqiao orbitirat će oko Zemlje na udaljenosti od oko 455.000 kilometara - dalje od orbite Mjeseca, koji kruži na udaljenosti od 384.400 kilometara. Ako uspješno dosegne planiranu orbitu bit će prvi umjetni satelit oko Zemlje na toj udaljenosti.

Kina proteklih godina sve ozbiljnije radi na razvoju svoje svemirske industrije, te za sljedeću godinu planira i lansiranje svoje svemirske postaje s ljudskom posadom. Satelit Queqiao najnoviji je u nizu uspjeha Kineske svemirske agencije čiji je cilj postati jedna od najvećih svemirskih sila do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:34