Savjet GSMA

'Treba postrožiti mrežnu sigurnost, a ne zabraniti tehnologiju kineskog Huaweija'

Sad prelazimo na inteligentnu povezanost, što znači da će više stvari biti povezano
Huaweijev dućan, ilustracija
 Aly Song / REUTERS

Telekomunikacijska industrija svjesna je potrebe postizanja sigurnosti mobilnih mreža, no umjesto zabrane korištenja opreme kineskog Huaweija predložila je uspostavu snažnijeg režima testiranja njihove sigurnosti u Europi, rekao je za Reuters Mats Granryd, čelnik glavne lobističke skupine GSMA.

Lobistička skupina GSMA, koja okuplja 300 operatera diljem svijeta, suprotstavila se pozivu SAD-a i njegovih europskih saveznika da se zabrani korištenje opreme Huawei Technologiesa zbog zabrinutosti da je ta kompanija previše povezana s kineskim vlastima te da njezina oprema može biti korištena za cyber špijunažu.

Umjesto toga, GSMA predlaže snažniji režim testiranja diljem Europe kako bi se osiguralo da, dok operateri grade novu 5G mrežu, pametni telefoni i milijarde povezanih uređaja koji će biti priključeni na „Internet stvari” budu zaštićeni od hakera.

„Sad prelazimo na inteligentnu povezanost, što znači da će više stvari biti povezano. Ako danas sumnjamo, rizik je da će se te sumnje s vremenom povećati”, rekao je glavni direktor GSMA-a Mats Granryd na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni.

GSMA se nalazi usred političke bitke dok trgovinske napetosti između SAD-a i Kine guše telekomunikacijsku industriju. Američki dužnosnici lobiraju kod svojih europskih saveznika da zabrane korištenje proizvoda Huaweija, lidera na svjetskom tržištu mobilnih mreža. Tome se protive operateri, a neki među kojima tvrde da bi time implementacija 5G mreže time mogla kasniti i nekoliko godina.

Huawei poriče da je ikad špijunirao za Peking te je poručio da do sada nisu izneseni nikakvi uvjerljivi dokazi da njegova oprema omogućuje nezakonit pristup kineskim obavještajnim službama.

Čelnici europske industrije pozvali su SAD da potkrijepi dokazima svoje optužbe. Izvršni direktor Vodafonea Nick Read izjavio je u ponedjeljak u Barceloni da je potrebno omogućiti „procjenu rizika utemeljenu na činjenicama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:03