Tehnologijom protiv korone

Tehnološki divovi daju svoja superračunala za otkriće lijeka i cjepiva protiv koronavirusa

Superračunala mogu riješiti račune i provesti eksperimente koji bi na klasičnim računalima ili ručno trajali mjesecima ili čak godinama
Ilustracija, IBM-ovo superračunalo
 Lll / Zuma Press / Profimedia

Tehnološki div IBM pokrenuo je inicijativu kojom će povećati pristup računalnoj tehnologiji visoke performanse za znanstvenike koji istražuju i bore se protiv koronavirusa, odnosno virusa COVID-19.

Iz tog razloga IBM surađuje s američkim Uredom za znanost i tehnologiju te Odjelom za energiju, a očekuje se da će povezati snažne računalne sustave visoke performanse, odnosno „superračunala“, i njima znatno ubrzati brzinu i razvoj istraživanja vezanog uz novu pandemiju koja hara svijetom.

- Kako da pronađemo novi način liječenja? Ili cjepivo i lijek? To su područja kojima smo se počeli baviti, a za borbu protiv koronavirusa donosimo neviđenu količinu računalne snage – za CNN je rekao Dario Gil, direktor istraživanja u IBM-u.

Sustav će se, kako tvrdi, sastojati od 16 superračunalnih sustava iz IBM-a, međunarodnih laboratorija, nekoliko sveučilišta, Amazona, Googlea, Microsofta i drugih IT kompanija. Računalna snaga bit će omogućena s udaljene lokacije i to isključivo za znanstvenike čije projekte odobri vodstvo novoosnovane grupacije koje će činiti tehnološki moguli te službenici Bijele kuće i Ministarstva energije SAD-a. Ideje za projekte grupacija je počela prihvaćati već sinoć.

Superračunala mogu, pojašnjava CNN, riješiti račune i provesti eksperimente koji bi na klasičnim računalima ili, pak, ručno, trajali mjesecima ili čak godinama.

- U tradicionalnim računalnim sustavima i podatkovnim centrima svako računalo sve izračune obavlja individualno. S druge pak strane, računala visoke performanse mogu djelovati zajedno i tako procesirati informacije puno brže. Takva računala posebno su dobra upravo za provedbu istraživanja u područjima poput epidemiologije i molekularnog modeliranja budući da sustav kopira međupovezanost koja postoji u prirodi – objasnio je Gil.

Grupacija će znanstvenike povezati i s vrhunskim informatičarima koji će osiguravati da će uređaji budu maksimalno iskorišteni, a znanstvenicima će svi uređaji i usluge biti besplatni.

- Pružamo svu svoju stručnost kako bi radili na ovome. Rivalstvo sada nije bitno. Važno je stvoriti osjećaj zajedništva i povezati svu znanost i sve mogućnosti koje imamo. Ti su sustavi najnapredniji znanstveni i računalni sustavi koje imamo – poručio je IBM-ov direktor istraživanja.

Superračunalni sustavi, pogotovo oni u državnim laboratorijima, koriste se za rad kao što je čuvanje državnih nuklearnih rezervi. Grupacija će, pojasnio je Gil, utvrditi prioritete za sustave i osigurati koliko god je moguće superračunalne snage za istraživanje koronavirusa.

Na taj su se korak tehnološki giganti i američka vlada odlučili nakon rezultata pilot projekta koji je naglasio velik potencijal ove tehnologije. Znanstvenici su, naime, koristili superračunalo za skeniranje 8000 elemenata kako bi identificirali 77 onih koji najvjerojatnije „potaknu“ protein u koronavirusu koji se ne može zalijepiti na stanice domaćina u ljudskom tijelu. Tih 77 elemenata sada se mogu dalje istraživati s ciljem razvoja lijeka za koronavirus.

- Superračunalom smo izbjegli dugačak proces eksperimentiranja na svim 8000 elemenata. Ono bitno ubrzava proces otkrića – rekao je Dario Gil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:32