"Make in India"

Tehnološki div Samsung u Indiji otvara najveću tvornicu pametnih telefona na svijetu

Nova tvornica prostire se na otprilike 14 hektara zemljišta
 Yves Herman / REUTERS

Južnokorejski proizvođač poznatih Galaxy pametnih telefona, Samsung Electronics Co., otvara najveću tvornicu na svijetu za proizvodnju mobilnih telefona u predgrađu New Delhija, glavnog grada Indije, prenosi Bloomberg.

Nova tvornica, prostire se na otprilike 14 hektara zemljišta, a danas će ju službeno otvoriti indijski premijer Narendra Modi te predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, objavio je The Indian Express.

- Ovako velika tvornica pomoći će Samsungu da odgovori na veliku potražnju u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika u kojoj postoji svega 425 milijuna korisnika pametnih telefona – izjavio je za Bloomberg Fasial Kawoosa iz CyberMedia Researcha.

Dio je ovo Modine inicijative „Make in India” kojom nastoji privući kompanije da svoja postrojenja grade upravo u Indiji, ne bi li tako ojačao domaću proizvodnju. Indija je tako u prošloj godini privukla 62 milijarde dolara stranih investicija, što je dosad najveći iznos za ovu azijsku zemlju.

Indijsko tržište pametnim telefonima naraslo je 14 posto prošle godine, s ukupno 124 milijuna isporučenih primjeraka. To je, prema podacima tvrtke International Data Corp, ujedno i najbrži zabilježeni rast u 20 najvećih tržišta pametnim telefonima.

Nova će tvornica imati kapacitet za proizvodnju 120 milijuna pametnih telefona godišnje, a proizvodit će sve od jeftinijih modela koji će koštati manje od 100 dolara, pa do skupocjenog Galaxy S9 modela.

Inače, prema Bloombergovim podacima, Indija je prošle godine prestigla Sjedinjene Američke Države i tako postala drugo najveće tržište pametnim telefonima na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20