Džeparac bez obaveza

Švicarsko selo uvodi temeljni dohodak od 2500 franaka, sad samo trebaju skupiti novac

Svaki od 1300 stanovnika sela Rheinau mjesečno će primati više od 16 tisuća kuna
Selo Rheinau u Švicarskoj
 Profimedia, Alamy

Ideja temeljnog dohotka, određene svote novca za sve građane bez ikakve obveze, sve je prihvaćenija. Sada je i većina stanovnika švicarskog sela Rheinau prihvatila eksperiment, piše Bloomberg.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Njemačkom dobiti džeparac od 2500 franaka (oko 16,430 kuna), bez ikakvih obveza i pitanja što će napraviti s tim novcem. No, iako se to nama čini kao ogromna svota, u Švicarskoj zapravo vrijedi vrlo malo. Za usporedbu, blagajnica koje je tek počela raditi u švicarskom gradu Basel zarađuje oko 3500 franaka.

Rheinau ima 1300 stanovnika, a više od 50 posto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sada se planira pokrenuti crowdfunding kampanja za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.

Švicarska je, inače, prije dvije godine pokušala uvesti državnu stipendiju bez ikakvih uvjeta, no ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova. Ideja osnovnog dohotka, bez ikakvih obveza, postoji već nekoliko stoljeća, no tek je u posljednje vrijeme dobila na većoj važnosti. Podržavaju je Mark Zuckerberg i Elon Musk jer je to, u neku ruku, njihova isprika onima koju su zbog tehnološkog napretka ostali bez posla i prihoda.

Osnovni dohodak isprobale su Finska i Kanada, a zagovara ga i talijanska populistička vlada.

- Teško je reći ne besplatnom novcu – zaključuje Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:21