Alpha Centauri

Sv. Klara kao Silicijska dolina: Ekskluzivne snimke novog, modernog kampusa Infobipa

Na 20 tisuća četvornih metara, parceli između zagrebačkih podružnica Microsofta i DHL-a, postavljeni su temelji za Alpha Centauri
Novi kampus u Sv. Klari - Alpha Centauri
 iNFOBIP / 3LHD

Informacije o gradnji zagrebačkog kampusa istarskog IT diva Infobip, zadnjih su godinu dana pristizale na kapaljku. Znalo se tek ono što bi osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić spomenuli na marginama konferencija i u zadnjim pasusima rijetkih intervjua. “Krećemo u gradnju još jednog kampusa u Zagrebu, po uzoru na one u Silicijskoj dolini”, kazali bi. I dok su mediji nagađali o mogućoj lokaciji, arhitekturi i izgledu objekta koji bi trebalo nadmašiti njihov nedavno izgrađeni tech kampus u Vodnjanu, u Svetoj Klari su, na raskrižju Utinjske i Lukoranske ulice, radovi već otpočeli. Na 20 tisuća četvornih metara, parceli između zagrebačkih podružnica Microsofta i DHL-a, postavljeni su temelji za Alpha Centauri, novi kampus Infobipa. Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno donosi slike s lokacije i rendere novog, modernog objekta u koji će istarski informatičari, kako kažu, uložiti 120 milijuna kuna.

Infobip
Gradilište novog kampusa Infobipa, Sv. Klara

Inspiracija iz Amerike

- Osobno sam, s Robertom [Kutićem], oko dvije godine intenzivno radio na dizajniranju cijelog koncepta kampusa. Inspiraciju smo dijelom dobili iz sličnih rješenja u Silicon Valleyju, gdje smatram da je to najbolje i odrađeno. Iako nismo arhitekti, već inženjeri, kupili smo razne knjige na Amazonu, čitali i pritom tražili najbolja rješenja. Uzeli smo to kao jedan od najvažnijih projekata koji trebamo ostvariti - započeo je Silvio Kutić, suvlasnik i predsjednik Uprave Infobipa. Priznaje, kao pravi informatičar, da je inspiraciju tražio i u virtualnom svijetu pa ga je za projekt Alpha Centauri, među ostalim, nadahnula poznata strateška računalna igra Sid Meier’s Civilization. Prikladno, cilj igrača u toj igri je sagraditi svoje carstvo, civilizaciju koja će izdržati test vremena i zavladati svijetom.

Tako je nekako i izgledala poslovna i životna priča Silvija Kutića, njegova brata Roberta i poslovnog partnera Izabela. Počeli su 2006. u Vodnjanu iz garaže, veli, kao i svaki drugi startup, da bi danas, 14 godina poslije, bili u top tri svjetske kompanije u svojem sektoru s oko 2000 zaposlenika diljem svijeta, polovicu od toga u Hrvatskoj.

Vodnjan,040917.
Infobip je globalna IT i telekomunikacijska tvrtka koja pruza usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike sagradila je poslovne prostore na ulazu u Vodnjan. Na fotografiji vlasnici Infobipa Roberto Kutic , Izabel Jelenic i Silvio Kutic.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / CROPIX
vlasnici Infobipa Roberto Kutić, Izabel Jelenić i Silvio Kutić

Preko neuspjeha do rješenja

- Propalo nam je praktički sve što smo na početku radili, ali kroz seriju tih neuspjeha, na kojima smo izvukli pouke, došli smo do vlastitog rješenja za koje smo pronašli dovoljno velika tržišta - otvoreno govori Kutić. Danas za klijente imaju velike tech igrače kao što su Uber, Viber i WhatsApp. Njihova rješenja, samo u 2018., koristilo je dvije trećine svjetske populacije, odnosno 4,7 milijardi ljudi, a da to vjerojatno nisu ni znali. Primjerice, Infobip je zaslužan za skrivanje broja mobitela i osobnih podataka kada korisnik u Uberovoj aplikaciji komunicira s vozačem. Preko tih nevidljivih servisa i usluga, lani su uprihodili 3,5 milijardi kuna (točnije, 443 milijuna eura). U kolovozu su svjetske investitore zaintrigirali najavom da će izaći na burzu i potaknuli priče da bi Hrvatska konačno mogla dobiti svog prvog “jednoroga”, kompaniju procijenjenu na više od milijardu dolara tržišne vrijednosti.

- Uzimajući u obzir taj brzi rast naše kompanije, radni prostori u Zagrebu koje trenutno koristimo su privremeni i nedovoljni. U ovom trenutku na dvije lokacije u Zagrebu brojimo petstotinjak ljudi, a svima njima želimo na jednome mjestu omogućiti najbolje uvjete za rad u najsuvremenijem okruženju. Sada gradimo ono što nam odgovara i što smo oduvijek htjeli – objasnio nam je Kutić razloge zašto su krenuli u gradnju kampusa Alpha Centauri. Dodaje da je Pangea, njihov vodnjanski kampus, predstavljao početak, tamo gdje se sve “zakuhalo”, a Alpha Centauri, inače ime nama najbližeg Sunčeva sustava, predstavlja sljedeći korak, evoluciju. Kako za čovječanstvo, tako i za njihovo poslovanje. Tu su Kutićevu apstraktnu ideju na papir stavili zagrebački arhitekti iz tvrtke 3LHD, studija za arhitekturu i urbanizam (radili su oni, među ostalim, rovinjski Grand Park Hotel i Lone). Njihovo rješenje infobipovci su prihvatili krajem prošle godine, a u srpnju su već ishodili građevinsku dozvolu. U rujnu, kada je potpisan ugovor o izvođenju radova, prva lopata je već zakopana u Svetoj Klari i Alpha Centauri je dobio svoje temelje. Bude li sve išlo prema planu, kažu, kampus bi trebao biti završen krajem iduće godine, kada će se tamo useliti 650 zaposlenika.

Centar izvrsnosti

- Novi kampus će nam omogućiti i dodatno povećanje broja zaposlenih. U sljedeće tri godine, počevši od ove, želimo zaposliti 3000 novih zaposlenika, od čega 2000 inženjera i 1000 ljudi iz drugih odjela. Cilj nam je nastaviti graditi Infobip kao “Engineering powerhouse”, centar izvrsnosti inženjerstva, a najveći broj talenata i potencijalnih budućih zaposlenika nalazi se u Zagrebu, glavnom poslovnom središtu zemlje s brojnim fakultetima i školama. Vidimo Zagreb u vrhu svjetske IT industrije, a neće odmoći ni činjenica da će naš novi kampus redovito posjećivati sve najuspješnije svjetske tehnološke tvrtke - govori Kutić.

Njihov novi objekt protezat će se na 11.900 kvadrata, na raskrižju Utinjske i Lukoranske ulice i imat će sedam etaža - sjeverni dio građevine sedam katova, južni četiri kata. Infobipov kampus bit će novi tip uredske zgrade u Hrvatskoj jer će, uz poslovne prostore, u sklopu kuće imati i stambene smještajne jedinice za zaposlenike koji će iz cijelog svijeta dolaziti u Zagreb na edukaciju.

Infobip / 3LHD
Novi kampus u Sv. Klari - Alpha Centauri

Zgrada je zamišljena tako da su prostori različite namjene složeni jedni na druge po visini: parkiralište u prizemlju, tri etaže uredskih prostora, javna etaža s restoranom i konferencijskom dvoranom te tri etaže sa smještajem. Rezidencijalne etaže imat će 27 smještajnih jedinica. Svi prostori zgrade, objašnjavaju u 3LHD-u, imaju dvostranu orijentaciju.

Uredski prostori na prve tri etaže smješteni su u oko zajedničkog atrija kako bi se optimizirala komunikacija između zaposlenika. Atrij, višeetažni reprezentativni prostor, predstavlja mjesto susreta, druženja i velikih događanja, ostavlja prvi dojam na posjetitelja te dovodi prirodno svjetlo u dubinu prostora.

- Poluotvoreni uredi tzv. semi-open plan omogućavaju zaposlenicima korištenje različitih zona ovisno o vrsti aktivnosti. Uz fiksna radna mjesta i klasične sobe za sastanke, osigurani su i prostori za opuštenije sastanke, prezentacije i brainstorming između SCRUM timova. Smješteni uz prolazne zone, ti prostori su uvijek “pri ruci”, imaju vlastito osvjetljenje i zvučno su izolirani - kaže Marko Dabrović, jedan od osnivača studija 3LHD te dodaje da je ovaj način rada Infobip prvi put primijenio na svom Vodnjanskom kampusu.

Infobip / 3LHD
Novi kampus Infobipa, interijer

Za razliku od uobičajenog smještanja javnih prostora u prizemlje poslovnih zgrada, u ovom kampusu se svi javni prostori nalaze na 4. katu. Tamo je, naime, i krovna terasa na više od tisuću četvornih metara sa stotinjak vanjskih sjedalica. To će biti svojevrsni privatni park koji će svi korisnici osjećati kao “svoj”, mjesto gdje mogu naći miran kutak za odmor kao i rad na otvorenom. Na 4. katu nalazit će se i menza za zaposlenike te dvorana za predavanja. Pritom, kvalitetna prehrana je nešto na što u Infobipu polažu dodatno pažnju. Kažu tako da će u restoranu svaki dan svježu i zdravu hranu pripremati vrhunski chefovi.

Uvijek drukčiji pogled

Osim na zelenom krovu, zelenilo je prisutno i na pročelju uredskih etaža. Ono je organska fasada koja će s promjenom godišnjih doba mijenjati svoj izgled, štiti zgradu od sunca i dati joj vizualni identitet. Na fasadi će rasti brojne biljke penjačice, bršljani, loza te biljke padačice koje se rastući spuštaju prema etaži ispod.

- Dinamična fasada, koja u svako doba godine izgleda drugačije, pozitivno utječe na korisnike zgrade - pogled iz zgrade prema vani nikad nije isti i monoton. Uz zasjenjenje i hlad ljeti, u zimskim mjesecima listopadne biljke propuštaju sunčevu toplinu u zgradu i otvaraju vizure na grad - objašnjava Dabrović.

Za hlađenje i grijanje prostora koristit će okolne podzemne vode jer cijela ideja Alpha Centurija jest da bude niskoenergetska zgrada koja troši manje struje.

Krajobrazno uređenje bazira se na biranim biljnim vrstama čije karakteristike omogućuju doživljajne kvalitete tijekom svih godišnjih razdoblja prilagođenih klimatskim odlikama područja te oblikovanjem koje podržava ideju bujne naturalizirane okoline u koju se smješta građevina koja s njom srasta. Zelenilo općenito poboljšava mikroklimatske uvjete, smanjuje negativne utjecaje ispušnih plinova, prašine i čađe nastale prometom, smanjuje temperaturu zraka i drugo. Projekt krajobraza izradio je Studio Kappo.

Infobip / 3LHD
Novi kampus u Sv. Klari - Alpha Centauri

Zona za sport i rekreaciju, smještena na peti kat s pogledom na zeleni vrt, namijenjena je za sportske aktivnosti svih korisnika zgrade. Prostori za sportske aktivnosti prostiru se na gotovo 300 kvadrata i sadrže stolove za stolni tenis, teren za squash i trim dvoranu. Pozicioniranjem zajedničkih prostora na višu etažu ostvaren je bolji pogled na prepoznatljive vizure Zagreba.

Greške svedene na minimum

Uredski prostori zgrade obuhvaćaju nešto više od 7000 kvadrata, predviđen je za 650 zaposlenika. Jedna od specifičnosti - ne postoji izdvojeni dio s uredima uprave.

- Proces projektiranja je u potpunosti odrađen u BIMu. Izrađen je virtualni model zgrade i svih instalacija. Taj način rada omogućio je veliku sigurnost da su greške svedene na minimum te da će realizacija koja se očekuje za godinu dana biti izvedena onako kako je i zamišljena. Za upravljanje projektom koristimo platformu Volum3, online sučelje koje zamjenjuje veliki broj različitih softvera, okuplja različite korisnike - projektante, izvođače, investitore te omogućuje jednostavniju, sigurniju i bržu suradnju na projektima kroz sve faze - objašnjava Marko Dabrović. Korištenje ovih tehnologija omogućiti će Infobipu lakše održavanje zgrade.

Tvrtka Fabrika, osmislila je interijer, oslanjajući se na ime Alpha Centauri, te je pri oblikovanju unutrašnjosti koristila znanstvene pojmove i događaje vezane uz istraživanje svemira. Cilj je, kažu, “prizvati pažnju zaposlenika na nova saznanja o vječnoj temi - beskonačnosti svemira”.

- U interijeru se koriste jednostavni i dobrim dijelom reciklirani materijali “mekanih”, okruglih oblika, koji izgledom podsjećaju na planete. Strukturalni dio napravljen je od stakla, čelika, betona i drva. Na vanjski, “zeleni” dio nadovezujemo se i u interijeru, koristeći brojna mjesta za postavljanje biljaka koje poboljšavaju kakvoću zraka i vraćaju prostoru kisik - objasnili su iz Fabrike.

Infobip / 3LHD
Novi kampus Infobipa, interijer

Alpha Centauri, iako sličnog interijera, rasporeda i funkcionalnosti, trebao bi površinom i brojem zaposlenika višestruko nadmašiti kampus u Vodnjanu. To ipak, ne znači da će zapostaviti vodnjanski kampus, napominje Kutić, jer on i dalje ostaje njihovo sjedište, a kroz projekt Tech City planiraju ga pretvoriti u “tehnološki grad u kojem rade vrhunski stručnjaci i gdje kavu možeš popiti s inženjerima iz cijelog svijeta”.

- Kulturu baziranu na konstantnom učenju, timskom radu, međusobnom dijeljenju znanja, i pozitivnom stavu koju smo razvili u Vodnjanu reflektirat ćemo i u novom kampusu. Na cijelom ovom putovanju naša najveća vrijednost su ljudi koji nas svojim radom i inoviranjem uspješno pozicioniraju u sam vrh globalne scene visoke tehnologije. Novi kampus će nam stoga omogućiti zapošljavanje većeg broja ljudi, daljnji rast i kreiranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj - zaključio je Kutić.

Ime:

Alpha Centauri, Sveta Klara

Cjelokupna investicija:

16 milijuna eura (120 milijuna kuna)

Zemljište:

20.000 četvornih metara

Objekt:

11.900 četvornih metara, na 7 etaža

Poslovni dio zgrade:

10.500 četvornih metara

Stambeni dio zgrade:

1400 četvornih metara (27 smještajnih jedinica)

Broj zaposlenika:

650

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:13