Samo za prvi razred

Super luksuzni salon u kojem putnici prije leta mogu uživati u šampanjcu i masažama

Raskošni 'lounge' obnovljen je prije dvije i pol godine za 11 milijuna dolara
Dućan Chanel u salonu zračne luke, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Od šampanjca koji teče u potocima, kulinarskih specijaliteta svih krajeva svijeta, preko tuš kabina pa do spa centra, i video igraonice sve je to samo djelić ponude divovskog luksuznog salona za Emiratesove putnike prvog razreda u Međunarodnoj zračnoj luci Dubai. Novinar Business Insidera Harrison Jacobs, odlučio je prije svog leta od Dubaija do New Yorka, iskusiti sve čari ovog salona pa je u zračnu luku stigao čak četiri sata ranije.

- Reći da sam bio uzbuđen jer ću po prvi put letjeti prvim razredom bilo bi podcjenjivanje. Dodate li činjenicu da sam putovao s Emiratesom, aviokompanijom koja je ocijenjena kao četvrta na svijetu, bio sam oduševljen, kreće Jacobs opisivati svoje iskustvo. Njegova je avantura u zračnoj luci krenula s Terminala 3. Riječ je o najvećem terminalu tog aerodroma čija je izgradnja koštala 4,5 milijarde dolara, a prema površini je to i druga najveća zgrada na svijetu.

- Kao što je inače trend s većinom novih terminala, Terminal 3 izgledom više podsjeća na luksuzni šoping-centar nego na zračnu luku, opisuje Jacobs i nabraja skupocjene brendove poput Chanela, Hugo Bossa, Cartiera, Armanija i Rolexa, pokraj čijih je dućana prolazio šećući terminalom prema svom salonu. Kada je konačno do njega došao, iako nije bilo putnika u redu, dočekalo ga je, prepričava, šestoro članova osoblja.

- Na trenutak sam se uspaničio pokušavajući se odlučiti za jedno od nasmiješenih lica, piše Jacobs. Od onog trenutka kad ste ušli u salon, sve ostavlja dojam luksuza: - Prostor ostavlja dojam kao da ste u vrlo bogatoj knjižnici čovjeka koji je mnogo putovao, objašnjava.

Ovaj luksuzni salon obnovljen je prije dvije i pol godine za 11 milijuna dolara, ali još uvijek izgleda posve novo. Inače, ovo je tek jedan, iako među najluksuznijima, od ukupno šest salona za Emiratesove putnike na Međunarodnoj zračnoj luci Dubai. No, ovaj salon za putnike prvog razreda može primiti čak 1500 ljudi, za razliku od uobičajenih dvjestotinjak.

Ogladnite li dok čekate ukrcaj, ovdje vas čeka čak pet restoranskih stanica specijaliziranih za različite tipove kuhinja. Od bliskoistočnog specijaliteta poput namaza hummus, preko marokanske piletine, pečenog lososa, do indijskih jela poput raznovrsnih curryja, Jacobs je mogao kušati štošta. Tu su i nebrojeni deserti, od baklave preko tartova i torte od sira pa sve do malih kolačića i čokoladnih pralina.

Nakon što je prošao i kroz salon posvećen šampanjcima, dočekala ga je zone internacionalnih delicija, no ona ga se nije previše dojmila: - Bilo je pomalo razočaravajuće, ponajviše zato što mi se činilo da je tamo jednostavno bio miks jela sa svih drugih postaja. Mislim da je glavna svrha ove zone zapravo bilo omogućiti jednostavan pristup hrani onima koji puno piju. Za one koji su na tekućoj dijeti tu je bio cocktail bar, prepričava dalje Jacobs.

Sit i zadovoljan, Jacobs se uputio prema tuš kabinama, kojih se ne bi posramio bilo koji pošteni hotel. Kozmetičke proizvode koji vas dočekaju u tuš kabini, proizvodi jedna kompanija koja radi organske i luksuzne higijenske artikle. Ako se osim tuširanja poželite i obrijati, bez brige, toaleti su opremljeni i sa setovima za brijanje, a ako su vaša četkica i pasta za zube ostali u kuferima koje nemate uz sebe, luksuzni salon pobrinuo se i za to.

Ako nakon hrane i tuširanja još uvijek imate vremena do leta, možete ga skratiti opuštajući se u centru Timeless Spa, a ako se nakon svega umorite, tu je privatna tiha zona u kojoj možete odspavati. Zone s računalima, ormarićima za punjenje telefona, štand s kavom poznatog brenda, igraonica za djecu u kojoj možete isprobati sve od arkadnih igrica pa do novog Play Stationa 4, sve to dočekat će vas u ovom luksuznom salonu.

Kada konačno dođe trenutak da se ukrcate na avion, to možete direktno iz salona: - To zvuči odlično, dok ne shvatite koliko je salon ogroman i da nemate pojma kako da pronađete mjesto za ukrcaj. Zahvaljujući osoblju, uspio sam, ali bio sam jedan od posljednjih koji su se ukrcali, zaključio je Jacobs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:17