Glazbenici jedva dočekali

Spotify plaća 112 milijuna dolara zbog neisplaćivanja tantijema, a čeka ga još tužbi

Spotify će se morati suočiti i s 1,6 milijardu dolara vrijednom tužbom
Thom Yorke tijekom nastupa Radioheada na festivalu Coachella
 Carlo Allegri / REUTERS

Spotify će morati platiti 112 milijuna dolara odštete zbog optužbi da kantautorima nije isplatio dovoljno tantijema, izvještava Independent. Naime, prošle je godine švedski servis za streaming glazbe optužen za neplaćanje tantijema te se nagodio da će platiti 57,7 milijuna dolara odštete u gotovini, dok će ostatak isplaćivati s ostatkom tantijema koji mora plaćati.

- Radi se o dobrom početku, no još puno toga moramo napraviti. Ovo će pomoći digitalnoj budućnosti glazbe, odnosno učinit će sustav pravednijim – nada se jedan od oštećenih, David Lowery, frontmen američkog rock benda Cracker and Camper Van Beethoven.

No, ovo je samo jedna od tužbi s kojima se kompanija suočava, a jedna od najvećih je vrijedna 1,6 milijardu dolara. Naime, glazbena izdavačka kuća Wixen optužila je Spotify da se bez licencije i bez plaćanja izdavaču služila tisućama pjesama, između ostalih od Toma Pettyja, The Doorsa, Neila Younga, Black Keysa i Janis Joplin. Spotify nije uspio dobiti direktno ili prisilno licenciranje od Wixena koje bi mu omogućilo reprodukciju i distribuciju pjesama, kako piše u Wixenovoj tužbi, a Wixen i njegovi glazbenici jedni su od stotina izvođača i izdavača koji su odlučili stati na kraj ovakvim prijevarama.

Zapravo, Spotify i nije baš obožavan od strane glazbenika upravo zbog niskih tantijema koje im plaćaju, a na to se osvrnuo i pjevač Radioheada Thom Yorke još 2013. nazvavši Spotify “posljednjim očajničkim prdcem umirućeg tijela”.

- Obožavatelji glazbe trebali bi uživati u Spotifyju znajući da su njihovi omiljeni glazbenici pravilno tretirani. Jedino što želimo jest razumna nadoknada našim klijentima, što će čelnici tvrtke ionako minimalno osjetiti – rekli su u Wixenu. Inače, Spotify ima više od 3 milijarde dolara godišnjih prihoda, a svojim direktorima isplaćuje mjesečne plaće u vrijednosti od 15.000 dolara te plaća još milijune dolara mjesečno za luksuzne uredske prostore.

Da podsjetimo, Spotify je izlistan na njujorškoj burzi ranije ove godine s impresivnih 29,5 milijardi dolara te je bio direktno prodan investitorima umjesto da se odlučio za inicijalnu ponudu dionica (IPO). No, cijene Spotify-ovih dionica daleko su od početnih, a dodatnom padu pridonijela je Google-ova najava da je YouTube streaming servis u završnoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:25