Globalni hit

Slavonija kao nova Silicijska dolina: Osječka tvrtka 95% prihoda ostvaruje kroz izvoz

Osječka tvrtka Mono bavi se razvojem softvera za razne industrije, od medicine i farmacije do bankarstva
Osječka tvrtke Orqa
 Emica Elvedji / CROPIX

Osječka tvrtka Mono bavi se razvojem softvera za razne industrije, od medicine i farmacije do bankarstva. Posluje od 2003. godine i zapošljava 80 ljudi, a direktor Denis Sušac otkriva kako 95 posto prihoda ostvaruju kroz izvoz radeći za klijente iz cijeloga svijeta, najviše iz SAD-a, EU i Australije. Prihodi im svake godine porastu za 20 posto, a broj zaposlenih i više, pa Sušac ne krije da sve teže pronalaze mlade informatičare i da je nedostatak radne snage trenutačno najveći izazov za IT industriju u Hrvatskoj.

“Nama softverašima 5G omogućava da radimo sasvim novu generaciju rješenja vezanih za virtualnu realnost, telemedicinu, autonomna vozila i druga koja zahtijevaju prijenos velike količine podataka u kratkom vremenu. Mi u Hrvatskoj možemo biti predvodnici u razvoju takvih rješenja na svjetskoj razini jer imamo znanje i iskustvo i u ovom trenutku nam nedostaje samo infrastruktura, odnosno dostupnost 5G mreže. Stoga se zalažemo za njezino što brže uvođenje, a posebno nas raduje što će upravo Osijek biti prvi hrvatski grad pokriven brzim 5G internetom, što će IT tvrtkama omogućiti daljnje širenje i zapošljavanje, a to će pridonijeti gospodarskom jačanju cijeloga grada i Slavonije jer IT industrija nije sama u svom vakuumu, nego povlači i druge industrije koje se zadnjih godina razvijaju na krilima našeg uspjeha”, kaže Sušac i tvrdi kako je Osijek već i u europskim okvirima postao prepoznatljiv kao značajno IT središte. On je ujedno voditelj HUP-ove podružnice u Osijeku pa naglašava kako je HUP prepoznao važnost praćenja svjetskih trendova. U primjeni digitalnih rješenja Hrvatska je, dodaje, još uvijek na samom začelju EU, i tu postoji velik prostor za napredak.

“Ako se nama poduzetnicima omogući da se razvijamo, u konačnici ćemo plaćati veći porez i od toga će koristi imati cijela zajednica. Država treba regulativom omogućiti implementatorima 5G tehnologije - teleoperaterima, što lakši posao. Čini mi se da taj cijeli proces ide u dobrom smjeru i da će za godinu-dvije Osijek, a za najviše pet godina i cijela Hrvatska biti pokriveni 5G mrežom”, ističe Sušac.

ORQA je osječka tehnološka tvrtka koja se bavi razvojem tehnologija za upravljanje dronovima i bespilotnim platformama.

Jedan je od najuspješnijih hrvatskih startupova. Stvorili su hit proizvod u svijetu vožnje dronova - videonaočale ORQA FPV.One. Svoju će primjenu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama... Naočale ORQA imaju najbolju rezoluciju ekrana, najšire polje gledanja i mnoštvo drugih tehničkih detalja po kojima su naprednije od konkurencije. Na ovogodišnjem sajmu u Las Vegasu došli su ih isprobati predstavnici Amazona i Foxconna, ali i Pentagona.

Osijek, 250119
Ivan Jelusic, Srdjan Kovacevic i Vlatko Matijevic partneri i suosnivaci tvrtke Orqa svoj su proizvod (naocale za upravljanje dronovima) nedavno prezentirali investitorima na prestiznom sajmu elektronike u Las Vegasu. 
Na fotografiji: Naocale za upravljanje dronom.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Naočale za upravljanje dronom osječke tvrtke Orqa

ORQA ne krije ambiciju da postane vodeća tehnološka tvrtka u FPV svijetu. U Osijeku su već pokrenuli proizvodnju, a planiraju velikim investicijama povećavati kapacitete te broj zaposlenih kojih je sada 23. Jedan od trojice osnivača i suvlasnika Ivan Jelušić otkriva nam kako njihova rješenja omogućavaju da se video s kamere drona prenosi na videonaočale koje pružaju osjećaj teleprisutnosti.

“Mogućnost transporta videozapisa visoke rezolucije i niske latencije jedan je od kritičnih preduvjeta za naša rješenja. Upravo 5G to omogućava i jedan je od najvažnijih tehnoloških iskoraka u posljednjih desetak godina. Izuzetno je važno za naša ulaganja u proizvodne i razvojno-istraživačke kapacitete da Osijek postaje jedan od prvih gradova s dostupnim 5G signalom”, naglašava Jelušić.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:05