Brzina

'Šefovi Tesle tjeraju nas da nedostatke na autima skrivamo izolir trakom'

Većina tvrdnji koje navode odnosi se na Teslin proizvodni pogon GA4
Elon Musk (u krugu)
 REUTERS, Screenshot Youtube

Nekolicina radnika Tesle, proizvođača električnih automobila s autonomnim karakteristikama, požalila se da kompanija zaposlenike, ne bi li zadovoljila ambiciozne proizvodne ciljeve, tjera na rad u vrlo teškim uvjetima te na pribjegavanje “brzinskim, riskantnim, improviziranim rješenjima”, prenio je CNBC.

Izrijekom navode, a dijelom potvrđuju i fotografijama, da su odlazili u trgovački lanac Walmart kako bi kupili izolir traku i tako brzinski popravili neke od pokvarenih plastičnih dijelova, zatim da ponekad automobili napreduju po proizvodnoj traci iako na njih nisu stavljeni svi potrebni vijci i matice, da su - opet zbog žurbe - primorani ograničiti testiranje vozila na propusnost vode te da rade u uvjetima nekvalitetnog zraka, ekstremnih vrućina i hladnoća, pod krovom koji ponekad prokišnjava te u prostoru u kojem su u jednom navratu štetu (koja je utjecala na tijek proizvodnje, odnosno odgodu u jednoj smjeni) napravili miševi. Dio radnika, ističu, zbog takvih je uvjeta rada patio od osipa i iscrpljenosti zbog vrućine ili su se pak, kako bi se zagrijali, “stiskali” kod lampa za zagrijavanje koje se koriste u proizvodnji, primjerice u postupku sušenja boje.

Većina tvrdnji koje navode odnosi se na Teslin proizvodni pogon GA4, veliki šator koji je podignut lani u Fremontu u Kaliforniji, kao privremena mjera kako bi se ispunio proizvodni cilj od 6000 automobila modela 3s tjedno. No, iako privremen, u njemu se radi i dan danas - štoviše, proizvede oko 20 posto svih 3s modela, najpopularnijeg i najjeftinijeg Teslina automobila.

Kompanija negira tvrdnje. Tvrdi da prakse koje te osobe spominju nisu dio propisanog proizvodnog procesa, da sva njihova vozila prolaze rigorozne kontrole, a za odgodu proizvodnje zbog miševa nisu niti čuli.

“Anegdote o kojima je izvijestio CNBC, a koje dolaze od nekoliko neimenovanih izvora, navode na krivi trag i ne reflektiraju naše proizvodne prakse ili kako je to raditi u Tesli”, priopćili su. Navode da brojni zaposlenici sami traže da rade u GA4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:08