Novac.hr

Ruski MiG najavio razvoj novog presretača pete generacije: 'Ne, ovo nije mitski projekt!'

Novi presretač bi prema željama korporacije trebao biti najbrži zrakoplov na svijetu
MiG-31 Foxhound
 Profimedia, Sputnik

Ruska zrakoplovna korporacija MiG razvija novi borbeni zrakoplov pete generacije MiG 41, rekao je izvršni direktor kompanije Ilja Tarasenko, a prenosi ruska agencija TASS.

- Ne, ovo nije neki mitski projekt, nego dugogodišnji projekt MiG-a. U tijeku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti - rekao je Tarasenko.

Riječ o avionu koji bi trebao naslijediti presretača MiG 31, a koji je poznat pod radnim nazivima MiG 41 ili PAK DP. Prema ranijim tekstovima ruskih medija eksperimentalni razvoj letjelice trebao je početi ove godine, sam Tarasenko tvrdi da će on početi u "bližoj budućnosti", dok je isporuka Zračnim snagama Ruske Federacije zacrtana za sredinu sljedećeg desetljeća.

Još prošle godine Tarasenko je rekao da će MiG 41 imati dva motora, smanjenu vidljivost za radare i možda najvažnije, da će biti brži od njegova prethodnika koji prema službenim specifikacijama može letjeti brzinom i do 3000 km/h. To bi ujedno značilo i da će novi presretač biti najbrži zrakoplov na svijetu.

Iako se o krajnjoj brzini može samo spekulirati, pretpostavlja se da je cilj korporacije da avion leti brže od 3 Macha, možda čak i 4 Macha, a i njegov borbeni radijus trebao bi biti znatno već od prethodnika.

Koliko će cijeli projekt koštati, zasad nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:40