Svemirska moda

Richard Branson angažirao je proizvođača sportske odjeće za izradu odijela za astroturiste

Odjela će nosit kapetan kao i više od 700 putnika koji su se prijavili za let
Richard Branson i SpaceShipTwo
 Lucy Nicholson / REUTERS

Američka kompanija koja proizvodi sportsku odjeću, Under Armour, najavila je partnerstvo s Virgin Galacticom za koji bi trebala raditi odijela za turistička putovanja u svemir. Nosit će ih kapetan kao i više od 700 putnika koji su se prijavili za let za koji ih karta stoji 250 tisuća dolara.

Branson svoje buduće svemirske putnike zove astronautima, a u partnerstvu s Under Armour stvara svemirsku modu. Cijela uniforma sastojat će se od jednodijelnog letećeg odijela, te cipela i jakne koji se mogu nositi za vrijeme misije, ali i nakon nje, kao modni izričaj. Piloti će imati posebne uniforme, a njihov dizajn bit će objavljen za nekoliko tjedana.

Virgin Galactic u vlasništvu Richarda Bransona priprema za ovo ljeto turistička suborbitalna svemirska putovanja, na 50 milja iznad Zemljine površine, sa svojom letjelicom SpaceShipTwo. U prosincu je, kako piše Washington Post, letjelica obavila prvi testni let na toj ruti.

“Ako već idete u svemir, morate izgledati dobro, osjećati se dobro i doživjeti iskustvo života”, poručio je Branson.

Za Under Armour ta svemirska odijela predstavljaju inovativni izazov zbog materijala i proizvodnih tehnika.

Zašto je astroturistima potrebno posebno odijelo?

SpaceShipTwo doseže brzinu od 2,9 maha dok se skoro vertikalno diže unatoč gravitacijskim silama. Svemirska odjeća mora putnicima omogućiti da se osjećaju ugodno dok se suočavaju s takvim pritiskom. Moraju osigurati i slobodu kretanja dok putnici plutaju po kabini, a mora biti i otporno na vatru, ako se dogodi požar, a mora i zadržati toplinu tijela jer je u svemiru hladno.

Sljedeći testni let Virgin Galactic planira u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:55