Preporuke za bolje poslovanje

PwC: Financijske institucije bi više trebale ulagati u radnike i nove tehnologije

U PwC-u su sastavili šest preporuka za postizanje veće profitabilnosti financijskih institucija te su zaključili kako klasično rezanje troškova više nije "in"
Ilustracija, umjetna inteligencija
 Profimedia, Alamy

Klasično rezanje troškova više nije "in", već je za poboljšanje profitabilnosti potrebno provesti niz mjera koje će financijskim institucijama omogućiti bolje poslovanje, poruka je iz novog izvješća PwC-a "Planiranje produktivnosti - nadilaženje smanjenja troškova u financijskim uslugama".

U toj su konzultantskoj kući, naime, zaključili da je klasičnom procesu rezanja troškova došao kraj, te da je on proizveo i brojne negativne učinke na same financijske institucije koje su ga provodile. Stoga su u istraživanju definirali načine na koje bi rukovoditelji trebali reagirati žele li povećati profitabilnost banaka i drugih financijskih institucija.

"Smanjenje troškova samo je djelomično rješenje. Ako financijske institucije namjeravaju dugoročno poboljšati profitabilnost, moraju temeljito poboljšati produktivnost poduzeća", navodi se u studiji PwC-a.

U PwC-u su pritom definirali šest područja prema kojima bi financijske institucije trebale usmjeriti nastojanja za poboljšanjem produktivnosti i time ostvariti dugoročne ciljeve. Na prvom je mjestu bolje razumijevanje radne snage: jednostavnim praćenjem sati po pojedinom radnom zadatku, ističu, organizacije mogu poboljšati produktivnost za 15 do 20 posto, a uvođenjem kataloga usluga i diverzificiranog procesa nabave produktivnost može porasti dodatnih 20 posto.

Stručnjaci PwC-a preporučuju i ponovno promišljanje o funkcijama promjene. Naime, 40 posto financijskih institucija troši čak petinu svog ukupnog budžeta na pokušaje uvođenja internih promjena. No, rezultati su slabi: samo 15 posto institucija priznaje da je zadovoljno stvarnom provedbom promjena.

Treća preporuka odnosi se na bolje korištenje novih platformi. Prognoze stručnjaka PwC-a pokazuju da u roku od pet godina neovisni privremeni zaposlenici obavljati 15 do 20 posto poslova za financijske institucije. Time će postići uštede i povećati potencijal za poboljšanje razine stručnosti i inovacija među zaposlenicima.

Četvrta preporuka odnosi se na što bržu i što bolju digitalnu obuku i prekvalifikaciju radne snage. Već i podatak iz istraživanja da tri četvrtine direktora iz sektora financijskih usluga iskazuje zabrinutost zbog manjka digitalnih vještina u njihovim resorima dovoljno govori o tome koliko je prilagodba radne snage novim vremenima neophodna. U PwC-u preporučuju i agilniji način razmišljanja u financijskim institucijama, kako bi se one lakše nosile s konkurencijom.

Posljednja preporuka tiče se sve većeg korištenja umjetne inteligencije. Preko polovice voditelja koji su sudjelovali u istraživanju PwC-a smatra da će umjetna inteligencija uskoro imati veći utjecaj od interneta. Tu je nužno postići ravnotežu između zadataka koje obavlja umjetna inteligencija i poslova koje obavljaju ljudi. U tome, poručuju u PwC-u, leži ključ budućeg uspjeha financijskih institucija.

- Plan smanjenja troškova, koji su usvojile brojne institucije otkako je financijska kriza u biti deglobalizirala sektor, kako bi on postao sve više lokalan ili nacionalan, smanjio je globalan utjecaj, doveo do prodaje poduzeća i napuštanja klijenata. Međutim, ovom procesu došao je kraj. Ako se profitabilnost planira približiti vrhunskim rezultatima od prije 15 godina, onda je sada potrebno usredotočiti se na izgradnju održivog produktivnog poslovnog modela, koji se može natjecati s postojećim institucijama i konkurentima koji koriste samo digitalnu tehnologiju - ocijenio je, prema priopćenju, John Garvey, PwC-ov globalni voditelj usluga financijskom sektoru.

Dodao je i će provedba predloženih mjera biti velik izazov za financijske institucije.

- Vrlo brzo ćemo moći vidjeti koji su predsjednici uprava planiranje produktivnosti shvatili ozbiljno - zaključio je Garvey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:24