Hack it Dayz

Projekt koji olakšava komunikaciju gluhim osobama na hackathonu osvojio 30.000 kuna

Hack it Dayz dvodnevno je događanje kojem je prisustvovalo više od 200 sudionika
Tim Emoji osvojio je prvo mjesto na Hack it Dayz-u 2018.
 Hrvatski Telekom // PRESS

- Komunikacija mora biti dostupna svima kao temeljno pravo, a naše rješenje koristi prednosti tehnologije čija je najveća svrha upravo olakšati ljudima život – istaknula je Monika Tenšić iz tima Emoji, koji je odnio glavnu nagradu na ovogodišnjem Hack it Dayzu.

Na cjelodnevnom hackathonu, koji je treću godinu zaredom organizirao Hrvatski Telekom, tim Emoji osmislio je poseban program koji prevodi znakovni jezik u glasove koji su gluhima vidljivi u tekstualnom obliku pa tako osobe oštećenog sluha i njihovi sugovornici mogu nesmetano komunicirati. Monika Tenšić, Kristijan Gašljević, Ivan Solić i Igor Rinkovec iz tima Emoji tom su inovativnom idejom osvojili 30.000 kuna te će u hub:raumu DT-a na dvodnevnoj radionici u Poljskoj imati mogućnost dodatno razraditi svoju pobjedničku ideju. Nakon radionice, uslijedit će i financijska potpora hub:rauma za konačnu pretvorbu prvotne ideje u finalan proizvod. Tim MIOC kući se zaputio s drugom nagradom, dok su treće mjesto i nagradu podijelili timovi Gopnik i IVS.

- U Hrvatskom Telekomu smatramo kako je progresivni tehnološki event poput ovog idealan jer imamo tehnološki kapacitet ovo rješenje pretvoriti u stvarnost - rekla je Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike HT-a.

Inače, Hack it Dayz dvodnevno je događanje koje se održalo u prostoru Algebra LAB-a, a prisustvovalo je više od 200 sudionika. Hakeri su naporno radili cijeli dan i noć te uz pomoć i smjernice mentora iz HT-a, Algebre, Zagrebačke banke i drugih razvili su svoje ideje do rješenja te ih prezentirali sucima i publici. Uz sada već tradicionalno 24-satno hakiranje, održana je i konferencija na kojoj su o primjeni i budućnosti tehnologije govorili stručnjaci poput Luke Abrusa iz kompanije Five, Erika Meijera iz DT-a te Vedrana Blagusa iz South Central Ventures fonda, a konferenciju je zaključio panel o budućnosti koji donosi 5G mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:19