Srozavanje

Proizvođač najprodavanijih pametnih telefona na svijetu najavio veliki pad dobiti

Sve to moglo bi sugerirati da tehnološki divovi u smartphone biznisu ne žive samo od prodaje pametnih telefona
Ilustracija
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Proizvođač najprodavanijih pametnih telefona na svijetu Samsung najavio je pad operativne dobiti od nevjerojatnih 56 posto krajem rujna. U pozadini velikog pada, prenosi CNN, sve je slabija potražnja za njihovim memorijskim čipovima koji se, osim u njihovim mobitelima, nalaze i u uređajima Huaweija i Applea.

Iz južnokorejskog tehnološkog diva jučer su objavili da očekuju pad dobit na 6,5 milijardi dolara u trećem kvartalu. Time su prepolovili dobit koju su ostvarili u istom razdoblju lani od 14,7 milijardi dolara. To je drugi kvartal zaredom da azijska kompanija bilježi takav pad.

Sve to govori da tehnološki divovi u smartphone biznisu ne žive samo od prodaje pametnih telefona. Huawei, primjerice, dio poslovanja pokušava ugrabiti u prodaji mrežne opreme, izvozeći komponente za novu 5G mrežu.

Dodatno, Samsungu u kvartalnim rezultatima nije pomoglo ni to što je osvojio visokih 40 posto europskog tržišta nakon što se Huawei našao u vrtlogu trgovinskog rata. Zadnji flagship kineskog proizvođača Mate 30, naime, na tržište je izašao bez Google servisa. Bez YouTubea i Google Mapsa manje je atraktivan korisnicima izvan Kine.

Slabo poslovanja u segmentu memorijskih čipova za Samsung traje cijelu godinu, ali analitičari se slažu da je to tek trenutno srozavanje. Financijsku sliku trebali bi donekle popraviti očekivani prodajni rezultati novog “flagship” pametnog telefona Galaxy Note 10 koji se prodaje po okvirnoj cijeni od 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:00